Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ά. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ά. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6 μ.μ. αναφορικά με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αντικείμενο την προετοιμασία του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, τον πρωθυπουργό ενημέρωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό.να ενημερώνει την Καγκελάριο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Αν. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να κινείται μεταξύ της ελληνική υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ συνομιλιών με ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, τονίζοντας την τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Εμ. Μακρόν για την αλληλεγγύη προς στην Ελλάδα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αληθινός φίλος της χώρας μας.

Όπως ανέφερε στο μήνυμά του, στα γαλλικά, «ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου». 
 

Μπαράζ επαφών Ν. Δένδια - Μ. Βαρβιτσιώτη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκ. Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συνεχίζει σήμερα το απόγευμα το μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, στις 21.30.

Λίγο νωρίτερα, όπως γίνεται γνωστό, θα συνομιλήσει με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου.

Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν (Chris van Hollen) και Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez), στις 19.15 και 20.30 αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης ενόψει της προετοιμασίας της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός διαβίβασε επίσης στους ευρωπαίους ομολόγους του το χθεσινό μήνυμα αποφασιστικότητας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συνομιλητές μετέφεραν στον Υπουργό μηνύματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Το μεσημέρι της Πέμπτης η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Oι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως ο Τ. Ερντογάν, δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.