Επενδύσεις και «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Μ. Ντράγκι

Επενδύσεις και «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Μ. Ντράγκι

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά και τραπεζικά θέματα, η μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η ποσοτική χαλάρωση, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη όπου έλαβαν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον κ. Ντράγκι το στρατηγικό πλάνο του «γαλάζιου» οικοσυστήματος, με την ηχηρή σημείωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί με γοργούς ρυθμούς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αιχμή είναι το σχέδιο «Ηρακλής», μία κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσή τους, που στοχεύει να συμπεριληφθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια, από τα 78,8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο.

Τέλος, συζητήθηκε και η συμμετοχή της χώρας μας στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι και ξεκινά το Νοέμβριο.

Οι επόμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Συνεχίζονται την Παρασκευή, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της ΕΕ, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον απερχόμενο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Την ίδια ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ, με θέμα το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Η ατζέντα των συναντήσεων συνεχίζεται και το Σάββατο, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.