Επεισόδιο μεταξύ Βαρουφάκη και αστυνομικού στη Γαλλία

Επεισόδιο μεταξύ Βαρουφάκη και αστυνομικού στη Γαλλία

Επεισόδιο με αστυνομικό είχε, κατά τη διάρκεια ελέγχου που του διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που μάλιστα έφτασε στο σημείο να κρατηθεί για λίγο στο αεροδρόμιο με τον πρόεδρο του κόμματος ΜεΡΑ25 να κατηγορεί τη γαλλική αστυνομία για βίαιη συμπεριφορά.

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 έφτασε στο αεροδρόμιο των Παρισίων με πτήση από Αθήνα και ένας αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν στην μπάρα εξόδου από το αεροσκάφος προχώρησε σε έλεγχο ζητώντας το διαβατήριο του. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως υπάκουσε το έδωσε αλλά μετά ο αστυνομικός του άφησε «ελάχιστο χώρο για να περάσει» με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν οι αγκώνες τους.

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο αστυνομικός αντέδρασε «βίαια». «Με κακομεταχειρίστηκε, χρησιμοποιώντας σωματική βία» τόνισε για να υπογραμμίσει πως ο αστυνομικός τον έσπρωξε και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο.

Στο σημείο βρέθηκαν και άλλοι δύο αστυνομικοί και ο κ. Βαρουφάκης κρατήθηκε για λίγο, όμως δεν συνελήφθη.

Για το περιστατικό ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι ζήτησε επίσημη απολογία από την γαλλική αστυνομία. Από την άλλη πλευρά ένας από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό δήλωσε ότι επιθυμεί να υποβάλει μήνυση εναντίον του για εξύβριση. 

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ισπανικής εφημερίδας La Nueva Espagna δείχνει τον κ. Βαρουφάκη να ζητεί από τον αστυνομικό στα αγγλικά να μιλήσει με τον προϊστάμενό του. 

 

Αναλυτικά, η στιχομυθία ανάμεσα στους δυο άνδρες είχε ως εξής:

Βαρουφάκης: Ντροπιάζεις το γαλλικό έθνος.

Αστυνομικός: Καθόλου, καθόλου…

Βαρουφάκης: Είσαι βίαιος και είσαι αναιδής και θέλω να μιλήσω στον προϊστάμενό σου το καταλαβαίνεις;

Αστυνομικός: Μετά..

Βαρουφάκης: Όχι μετά. Τώρα! Θα πρέπει να με μετακινήσεις βίαια. Και δε σού ξαναμιλάω! Κάποιος άλλος πρέπει να έρθει να μού μιλήσει, όχι εσύ! Εσύ είσαι προβληματικό μέλος της αστυνομίας, ντροπή για το έθνος σου.

Αστυνομικός: Οkay.

Bαρουφάκης: Φέρε κάποιον άλλον εδώ… Μπλόκαρες το δρόμο μου και άρχισες να με σπρώχνεις.

(Τρίτο άτομο) Γιατί δεν μπορείτε να φύγετε;

Βαρουφάκης: Δε με αφήνει! Θα κάνω ό,τι θέλω, θα πηγαίνω πάνω - κάτω... Αν θέλεις μπορείς να με σταματήσεις. Σε προκαλώ!

Λίγες ώρες αργότερα με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε επί του συμβάντος λέγοντας: «Η ΕΕ αποδομείται καιρό τώρα. Το όνειρο της κοινής ευημερίας το δολοφόνησαν οι τρόικες. Την Ευρώπη δίχως σύνορα την εξετέλεσε η ξενοφοβία που ακολούθησε. Χτες το απόγευμα πήρα μια ιδέα της ανεγκέφαλης καταστολής που καραδοκεί εκεί που δεν την περιμένεις» 

Εν συνεχεία με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι υπάκουσε, αλλά ο αστυνομικός του άφησε λίγο χώρο όταν προσπάθησε να περάσει. «Τη στιγμή που ακούμπησαν οι αγκώνες μας, αντέδρασε βίαια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε «με κακομεταχειρίστηκε, χρησιμοποιώντας σωματική βία». Επίσης σημείωσε ότι ο αστυνομικός τον έσπρωξε, άρπαξε το διαβατήριό του και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο.

«Επίσημα ζητώ μια επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ένας από τους αστυνομικούς δήλωσε ότι επίσης σκοπεύει να κάνει καταγγελία σε βάρος του κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ με ανακοίνωσή του στην αγγλική γλώσσα γνωστοποιεί ότι ο δικηγόρος του υπέβαλε μήνυση στις γαλλικές αρχές, στην οποία περιγράφει πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε το επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμη: Καταγγελία κατά του Γάλλου αστυνομικού κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης