Καταγγελία κατά του Γάλλου αστυνομικού κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης

Καταγγελία κατά του Γάλλου αστυνομικού κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης

Έγγραφη καταγγελία στη γαλλική αστυνομία, κατά του αστυνομικού με τον οποίο ενεπλάκη κατά τη διάρκεια ελέγχου που του πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Μερα25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στην καταγγελία περιγράφει πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε το επεισόδιο, καλώντας τις γαλλικές αρχές να του ζητήσουν συγνώμη.

Στο κείμενο, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναρτημένο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τη στιγμή της άφιξής του στο αεροδρόμιο χθες το Σάββατο, αναφέροντας πως «καθώς βγαίνω από το αεροπλάνο, ο αστυνομικός, που στέκεται μέσα στη ράμπα δύο μέτρα από την πόρτα του αεροπλάνου, ζήτησε να δει το διαβατήριό μου».

«Παρουσίασα το διαβατήριό μου σε αυτόν, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν και φάνηκε ικανοποιημένος για το ότι το διαβατήριο ήταν σε καλή κατάσταση, φαινόταν απρόθυμος να το επιστρέψει και είχε μια εχθρική έκφραση. Λίγο αργότερα επέστρεψε το διαβατήριο σε μένα, αλλά, καθώς έφευγα, έβαλε τον εαυτό του στη μέση του διαδρόμου, με τους αγκώνες εκτεταμένους μάλλον επιθετικά, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για να τον περάσω χωρίς να τον αγγίξω», αναφέρει.

Όπως σημειώνει: «Ενώ ήμουν έτοιμος να φύγω τοποθετήθηκε στη μέση του διαδρόμου, με τους αγκώνες σε έκταση και εμφανώς επιθετικά, αφήνοντάς μου λίγο χώρο για να περάσω χωρίς να τον ακουμπήσω. Με το διαβατήριο στα χέρια, καθώς τον περνούσα από τα αριστερά, ο δεξιός μου αγκώνας ακούμπησε τον δικό του. Τη στιγμή που αυτό συνέβη (αναπόφευκτα λόγω της στάσης του) αντέδρασε βίαια. Τον κοίταξα και του είπα ότι ήταν ανάρμοστο για έναν αστυνομικό να συμπεριφέρεται έτσι σε έναν επισκέπτη. Σε απάντηση, μου άρπαξε το διαβατήριο και μου ζήτησε να σταθώ στον τοίχο».

Ακολούθως σημειώνει ότι αρνήθηκε και αμέσως ζήτησε να μιλήσει στον ανώτερο αξιωματικό του. «Αντέδρασε ακόμα πιο επιθετικά, αρνούμενος να καλέσει κάποιον. Σε εκείνο το σημείο του είπα ότι, παρόλο που η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη σε κάθε επισκέπτη, αρνήθηκα να ανεχτώ μια τέτοια συμπεριφορά προς όλους τους Έλληνες πολίτες και ως πρόσφατα επανεκλεγμένο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου», τονίζει.

Επισημαίνει ότι σε μερικές περιπτώσεις του ζητήθηκε να τον ακολουθήσω, «κάτι που αρνήθηκα», αναφέρει «με το σκεπτικό ότι η επιθετική του συμπεριφορά τον έκανε σαφή και επικίνδυνο για μένα», ενώ σημείωσε πως είχε ζητήσει να μιλήσει στους ανωτέρους του.

Ακολούθως αναφέρει ότι αφού εξήγησε στον ανώτερο υπάλληλο τι είχε συμβεί, ζήτησε το διαβατήριό του και μια συγγνώμη και πως ο ανώτερος αξιωματικός τον ενημέρωσε ότι ο υφιστάμενος του θέλει να καταθέσει μια καταγγελία εναντίον του «Εν τω μεταξύ, ο αστυνομικός κρατούσε το διαβατήριό μου. Έτσι, απαίτησα από τον ανώτερο υπάλληλο να επιστρέψει το διαβατήριό μου ή να συλληφθεί», Τελικά του επέστρεψε το διαβατήριο του, αναφέρει και στην επιστολή του καταλήγει λέγοντας - μεταξύ άλλων - ότι απαιτεί μια επίσημη συγγνώμη από τη γαλλική αστυνομία και την αυστηρή επίπληξη του αστυνομικού.

 

Διαβάστε ακόμη: Επεισόδιο μεταξύ Βαρουφάκη και αστυνομικού στη Γαλλία