Χρ. Σταϊκούρας: Η οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown

Χρ. Σταϊκούρας: Η οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους υπολογισμούς της και είναι σε θέση να στηρίξει οικονομία και επιχειρήσεις εφόσον συμβεί και δεύτερο lockdown στέλνει ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σε μια δήλωση που δείχνει ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, ο υπ. Οικονομικών, επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα έχει κτίσει ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της, όπως οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. “Η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία”, είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πάντως ότι αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι η ύφεση με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κλείσει κάτω από το 7% ωστόσο οποιαδήποτε κρίση θα επιδεινώσει ραγδαία τις εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν την ύφεση σε διψήφιο νούμερο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, για ένα lockdown 15 ημερών, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει σε 580 εκατ. ευρω ή στο 0,3% του ΑΕΠ. Για ένα μήνα, σε πάνω από 1 δισ ευρώ. Αλλοι υπολογισμοί μιλούν για ακόμη μεγαλύτερα νούμερα, της τάξης των 2-3 δισ ευρώ.

Το μέγεθος είναι σοβαρό αλλά το κόστος να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί απλούστατα θα μας οδηγήσει σ’ ένα καταστροφικό ολικό lockdown.