7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του ν/σ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του ν/σ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Με διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ακόμα και για την οργάνωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Η πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλη Οικονόμου και έγινε δεκτή από την πλειοψηφία είναι σήμερα να ολοκληρωθεί η επί της αρχής συζήτηση, την Πέμπτη το πρωί η ακρόαση φορέων και το απόγευμα η επί των άρθρων συζήτηση, ενώ η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου να πραγματοποιηθεί μετά το άνοιγμα της Βουλής από τις θερινές διακοπές.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα και μίλησαν για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και κυρίως της ακρόασης φορέων, υποστηρίζοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι φορέων βρίσκονται ήδη σε άδειες και δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους. Μάλιστα, καταλόγισαν στον υπουργό ότι είναι αυτό που επιδιώκει, και γι΄ αυτό έφερε εν μέσω θέρους το νομοσχέδιο και κυρίως προτείνει αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας έτσι για ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει τον διάλογο με τους φορείς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου αντέτεινε ότι η διαδικασία της ακρόασης δεν γίνεται δια ζώσης αλλά μέσω του Webex και συνεπώς ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος, ακόμα και εάν απουσιάζει από την Αθήνα, μπορεί μέσω της τηλεδιάσκεψης να συμμετάσχει. Επίσης, παρατήρησε πως οι φορείς δεν είναι μονοπρόσωποι και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε τον Αύγουστο αλλά ακόμα είμαστε στον Ιούλιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Περικλής Μαντάς απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως το νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση αρκετό χρόνο. Ήταν γνωστός ο χρόνος σε όλους που η κυβέρνηση θα το κατέθετε στην Βουλή. Οι φορείς όλοι που θα προταθούν μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της τηλεδιάσκεψης και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην διεξαχθεί την Πέμπτη η ακρόαση φορέων.

Όσον αφορά την ακρόαση φορέων, ο εισηγητής της ΝΔ Περικλής Μαντάς ζήτησε να κληθούν και προσωπικότητες και ειδικοί καθηγητές περί του ασφαλιστικού, όπως ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί του σχεδίου νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ