Βορίδης: Διαφάνεια και λογοδοσία από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Βορίδης: Διαφάνεια και λογοδοσία από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

"Ενισχύουμε και κινητροδοτούμε τη συγκρότηση ισχυρότερων εθελοντικών οργανώσεων. Ας συζητήσουν μεταξύ τους, ας συνενωθούν, ας συνθέσουν τις δράσεις τους. Θα γίνουν έτσι περισσότερο αποτελεσματικοί. Το κίνητρο είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση και τα φορολογικά προνόμια", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις προβλέψεις για υψηλότερη κρατική χρηματοδότηση του νομοσχεδίου "Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις".

Αυτή, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, είναι μια βασική ιδεολογική και πολιτική θέση την οποία υπερασπίζεται η κυβέρνηση, έστω και αν κάποιοι διαφωνούν με αυτή.

"Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη εθελοντική συμμετοχή και τη μικρότερη συνεισφορά του εθελοντισμού στο ΑΕΠ", επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Ως βασικές αιτίες της χαμηλής εθελοντικής συμμετοχής στην Ελλάδα, ο Μάκης Βορίδης περιέγραψε την καχυποψία για τη δράση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε τομείς για τους οποίους υπάρχει η αντίληψη ότι θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε εξάλλου ότι η καχυποψία απέναντι στι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συνδέεται και με τη χρηστή οικονομική διαχείριση τους.

"Η κακή οικονομική διαχείριση είναι φαινόμενο υπαρκτό αλλά δεν αφορά το σύνολο των οργανώσεων. Αφορά έναν περιορισμένο αριθμό οργανώσεων και δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζει το σύνολο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και δεν αφορά την πλειοψηφία", είπε ο υπουργός Εσωτερικών που έσπευσε να επισημάνει το σημαντικό έργο οργανώσεων όπως "το Χαμόγελο του Παιδιού", ο "Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός", το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", δηλαδή "σπουδαίες οργανώσεις με καταπληκτική δουλειά" και επομένως στην κριτική δεν πρέπει να "τσουβαλιάζονται" όλοι.

Το νομοσχέδιο ενισχύει την αίσθηση της διαφάνειας, του ελέγχου, της λογοδοσίας, της ακεραιότητας, ανέφερε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και η αξιοπιστία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, έναντι της κοινωνίας. Με τις προωθούμενες διατάξεις, είπε ο Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζει, νομοτυπικά και οργανωτικά, το πεδίο δράσης των εθελοντικών οργανώσεων.

Όπως δε έσπευσε να ξεκαθαρίσει, η εγγραφή μιας οργάνωσης σε ένα από τα μητρώα που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι προαιρετική, στην περίπτωση που η χρηματοδότηση είναι ιδιωτική, και άρα η διαχείριση ασκείται σύμφωνα με τα οριζόμενα για τη δράση των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και σωματείων.

Εφόσον όμως εθελοντική οργάνωση θέλει να ενισχύεται από το κράτος, τουλάχιστον με την ελάχιστη χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ κατ΄έτος, τότε θα πρέπει να εγγραφεί στο βασικό μητρώο, γιατί "πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι και γιατί πρέπει υπάρχει μια δημοσιοποίηση για εκείνους που χρηματοδοτούνται".

Όσες δε οργανώσεις θέλουν φορολογικές απαλλαγές αλλά και να λάβουν χρηματοδότηση κρατική μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματοδοτικού φορέα. Για να συμβεί αυτό απαιτείται, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, ορκωτός ελεγκτής, δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων, χρειάζεται κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τη σύνθεση των οργάνων της διοίκησης αλλά και τις προβλέψεις για τις υποχρεώσεις των φορέων ως προς την παροχή εθελοντικής απασχόλησης, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι διατάξεις "λογικές", γιατί "δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος θα παίρνει χρήματα, και μάλιστα πολλά χρήματα, από το δημόσιο και εν συνεχεία αυτά τα χρήματα να μετατρέπονται σε αμοιβές του συγγενικού του περιβάλλοντος".

Ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρεμβαίνει στον τρόπο που θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει μια εθελοντική οργάνωση ο κρατικός χρηματοδοτικός φορέας και το ίδιο ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Δεν πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού να πούμε γιατί και ποιους θα χρηματοδοτήσει. Εμείς θέτουμε όμως το γενικό πλαίσιο", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται από σήμερα το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νομικού πλαισίου επισημαίνοντας ότι ενώ είναι τεράστιος ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, υπήρξαν περιπτώσεις αδιαφάνειας και ίσως και διαφθοράς.

"Ξέρουμε όλοι περιπτώσεις που υπήρξαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή και πρόσωπα ή Αστικά Σωματεία τα οποία ήταν ολιγομελή, μονομελή στην πραγματικότητα και τα οποία έπαιρναν επιδοτήσεις από το κράτος προς ίδιον όφελος. Αυτό στιγμάτισε και δυσφήμισε την πολύ σπουδαία διεργασία και πρωτοβουλία που είναι η δημιουργία των οργανώσεων αυτών και για αυτό στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας το να λες ότι έχεις μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει ταυτιστεί - κακώς κάκιστα, γιατί δεν είναι όλες το ίδιο - με κάποια ρεμούλα, με κάποια κομπίνα και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Είναι σαφές, ότι πρέπει να διορθωθεί και να γίνει η εικόνα των οργανώσεων αυτών που είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία της κοινωνίας μας, ακόμα καλύτερη και προς το σκοπό αυτό αποσκοπεί το νομοσχέδιο που αρχίζει τη συζήτησή του σήμερα", είπε ο εισηγητής της ΝΔ.