Βερολίνο: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην Αθήνα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»

Βερολίνο: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην Αθήνα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»

 

Την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Μαρτίνα Φιτς να τονίζει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας η γρήγορη και σημαντική αύξηση των επαναπροωθήσεων».

Αναφερόμενη στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες, η κα Φιτς τόνισε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή «Οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, και το κεντρικό σκεπτικό της δήλωσης είναι να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η κ. Φιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Φιτς επισήμανε πως «και οι αριθμοί δείχνουν ότι επί της ουσίας αυτό έχει επιτευχθεί». και προς αυτό έχει συντελέσει, όπως είπε, η λεγόμενη «διευκόλυνση» για πρόσφυγες στην Τουρκία, με την ΕΕ να παρέχει μέσω αυτής αποφασιστική στήριξη σε πρόσφυγες και σε κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

«Θεωρούμε ότι η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι επιτυχία και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί περαιτέρω στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης και σε αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας να αυξηθούν γρήγορα και σημαντικά οι αριθμοί των επαναπροωθήσεων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση -το τονίζω ακόμη μία φορά- συμμερίζεται αυτή την άποψη και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα και στεκόμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και διμερώς».

Απαντώντας για τα αίτια της αύξησης των μεταναστών που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, η Γερμανίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει γι'' αυτό και επανέλαβε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να προσφέρει την στήριξή του, όσο και με την κυβέρνηση της Τουρκίας.