Αντιδεξιό μέτωπο με πρόσχημα τα εργασιακά αναζητεί ο Τσίπρας

Αντιδεξιό μέτωπο με πρόσχημα τα εργασιακά αναζητεί ο Τσίπρας

Διέξοδο στο… πεζοδρόμιο και στα συλλαλητήρια αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το πολυπόθητο «αντιδεξιό» μέτωπο και να σύρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αυτή τη φορά με πρόσχημα τα εργασιακά, που ο ίδιος την αναγορεύει ως την «μητέρα των μαχών».

Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα εκ νέου την πανδημία και ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για την διασπορά και τους θανάτους θέτει σε εγρήγορση το κόμμα επιδιώκοντας για πολλοστή φορά τη δημιουργία κύματος αγανακτισμένων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει την πόλωση και το συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα, στην προσπάθεια να… κερδίσει πόντους εκμεταλλευόμενος την κόπωση και την οργή των πολιτών από την παρατεταμένη κρίση, αλλά και για να καλύψει την συσσωρευμένη εσωκομματική οργή που έχει προκαλέσει η προσπάθεια να εμπλακεί συνολικά η Κουμουνδούρου σε ρόλο ασπίδας προστασίας στον Νίκο Παππά καθώς η περιθωριοποίηση στελεχών όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και το θέμα των αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει πως αποτελεί προσπάθεια άλωσης των κεκτημένων υπέρ των εργαζομένων.

Η επαναφορά άλλωστε θεμάτων που δημιουργούν κλίμα ταξικών διαφορών αποτελεί πάγια τακτική της Κουμουνδούρου δεδομένου ότι δεν έχουν λείψει αναφορές στελεχών ακόμη και για «ταξική» διαχείριση θεμάτων σχετικών με την πανδημία.

Είναι ενδεικτική άλλωστε ότι επιχειρείται διαρκώς να τεθεί θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα των εργασιακών. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον Δημήτρη Τζανακόπουλου, γραμματέα του κόμματος, να θέσει τα στελέχη και τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος σε κατάσταση… επιφυλακής.

Ταυτόχρονα προγραμματίστηκε σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται προσέγγιση με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετική οδηγία δόθηκε στον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνία με τα αντίστοιχα γραφεία της Φώφης Γεννηματά, του Δημήτρη Κουτσούμπα ακόμη και του Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να υπάρξει έστω και υποτυπώδης κοινή δράση

Μάλιστα με γνώμονα αυτό που συνέβη στην πορεία για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, όταν τα κόμματα βρέθηκαν από κοινού να αντιδρούν σε απαγορεύσεις που είχαν εκδοθεί λόγω του κύματος της πανδημίας που χτυπούσε εκ νέου τη χώρα, στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να υπάρξει μια στάση που να εμφανίζεται ως κοινή ώστε να διαμορφωθεί το αφήγημα περί «αντιδεξιού μετώπου».

Αφήγημα που αποτελεί μύχιο πόθο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει άλλωστε και από τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, κυρίως από το βήμα της Βουλής. Παρεμβάσεις κατά τις οποίες επιδιώκει να εμφανιστεί ως εκφραστής των υπολοίπων κομμάτων στο πεδίο των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης.

Βέβαια βασικός στόχος του είναι το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά η στάση της οποίας το τελευταίο διάστημα κινείται στο ίδιο πεδίο, ρητορικά, της αντιπαράθεσης με την κυβέρνησης ακολουθώντας κυρίως γραμμή ανάλογη με την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας μιλά διαρκώς για αλλαγή που δύναται να επιτευχθεί μέσω μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Επί της ουσίας πάντως πέραν του… αντιδεξιού μετώπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η πόλωση και ένα συγκρουσιακό αντιδεξιό μέτωπο θα του προσφέρει πόντους στο πολιτικό σκηνικό ενώ ταυτόχρονα θα φέρει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας.

Κάτι που εξυπηρετεί και την προσπάθεια να καλυφθούν πίσω από ένα τέτοιο παραπέτασμα και οι εξελίξεις στην υπόθεση της προανακριτικής που ξεκίνησε και αφορά στον Νίκο Παππά και το λεγόμενο «Kalogritsasgate» για τ όσα έγιναν στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο χώρος της ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο διαμάχης θα δημιουργήσει και συνθήκες συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ όπου τους τελευταίους μήνες η κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, με τις τάσεις να έχουν λάβει θέσεις μάχης και τις τροχιοδεικτικές βολές να είναι σχεδόν καθημερινές.

Η πόλωση θα συνεργήσει και την επιχείρηση περιθωριοποίησης στελεχών, όπως για παράδειγμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων, που αντιδρούν στην μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό, ενώ λειτουργούν και επικριτικά ως προς το θέμα του Νίκου Παππά.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εκ νέου διατεθειμένος να δεχθεί το ρίσκο που θα προκύψει από έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων.

Και αυτό την στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει σελίδα για την χώρα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και στον οικονομικό πεδίο. Να ανοίξει δηλαδή την οικονομία και κυρίως να πετύχει έστω και μερική λειτουργία του κλάδου του τουρισμού αυτή την καλοκαιρινή περίοδο.