Late night show με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Late night show με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για τη σχέση του και την εμπλοκή του με την πολιτική, τους γονείς του, τον γάμο του και την οικογένειά του, τον αθλητισμό, την πρόθεσή του να εφαρμόσει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά και να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την αλλαγή σελίδας στη χώρα μίλησε στο «The 2night show» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοιχτά χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, με λιγότερες αναφορές σε θέματα πολιτικής απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Από τη μουσική που ακούει, τις σχέσεις με τη σύζυγό και τα παιδιά του, το αν έχει κάνει τατουάζ ή όχι και τι είπε στον γιo του για το θέμα αυτό μέχρι τον έντονο προβληματισμό του για την απαξίωση της πολιτική που τα τελευταία χρόνια έλαβε διαστάσεις αποτρέποντας ανθρώπους από την περαιτέρω ενεργοποίησή τους στα κοινά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως ο ήχος κλήσης στο κινητό του είναι από το αγαπημένο του συγκρότημα Guns n' roses και είναι το Paradise city και όχι το Sweet child o' mine που έπαιξαν κατά την είσοδό του από λάθος μάλλον... ενημέρωση.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις σπουδές του στο εξωτερικό και στο ότι ο ίδιος έλειψε από την Ελλάδα μια δεκαετία περίπου αφού εργάστηκε στην αρχή σε τράπεζα και μετά μίλησε για την επιστροφή του στη χώρα.

Επιστροφή που αποφασίστηκε από κοινού με τη σύζυγό του Μαρέβα μετά τη γέννηση της πρώτης κόρης του της Σοφίας. «θέλαμε η Σοφία να μεγαλώσει στην Ελλάδα» προσθέτοντας πως «Γύρισα τότε με αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που κέρδιζα στο εξωτερικό, αλλά επειδή πίστευα ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή ήθελα να ξεκινήσω την επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα».

«Λέμε» τόνισε στο σημείο αυτό «πώς θα γυρίσουν οι νέοι από το εξωτερικό, λέμε για το το brain drain. Βεβαίως είναι σημαντικό να μειώσουμε τη φορολογία, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δουλειές, αλλά είναι σημαντικό και οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό να ξέρουν ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Ένας άνθρωπος που σηκώθηκε και έφυγε, πήρε την οικογένειά του, έφτιαξε τη ζωή του, δεν ξαναγυρνάει εύκολα. Άρα δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο η δουλειά. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική αισιοδοξία για την πορεία της χώρας».

Διαπραγματεύσεις για... τατουάζ

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει κάνει τατουάζ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει σημειώνοντας βέβαια πως σε νεότερη ηλικία, πριν γίνει μόδα το είχε σκεφτεί για να προσθέσει ότι τώρα είναι σε... διαπραγματεύσεις με τον γιo του ο οποίος τον ρώτησε τη γνώμη του.

«Του λέω κάνε ό,τι θέλεις» είπε διευκρινίζοντας «21 θα γίνει». «Αυτό που του είπα απλά» συνέχισε «είναι σκέψου καλά τι θα κάνεις, πού θα το κάνεις, και σκέψου τον εαυτό σου σε 30 χρόνια, επειδή δεν βγαίνει το τατουάζ, αν θα θέλεις να το έχεις ή αν θα θέλεις να φαίνεται». «Τον συμβούλευσα, αν θέλει να κάνει, να πειραματιστεί σε ένα σημείο που να μην πολυφαίνεται και μετά να δει. Να προχωρήσει από εκεί» κατέληξε.

Η σχέση με τη Μαρέβα

Με τη Μαρέβα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίστηκε όπως είπε το 1994 και απαντώντας σε ερώτηση για το να υπήρξε ποτέ κρίση στη σχέση τόνισε «Ε, μεγαλύτερη δεν μπορούσα να φανταστώ διότι δεν ήμασταν μαζί για πολλά χρόνια» για μα συνεχίσει λέγοντας πως η σχέση δεν αποκαταστάθηκε λόγω των παιδιών «όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει, ότι αξίζει τον κόπο, να κρατιέται μία σχέση ζωντανή για τα παιδιά. Είναι εις βάρος των παιδιών» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως «υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα». «Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι “Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη”. Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ» ανέφερε και υπογράμμισε με έμφαση

«Αξίζει τον κόπο κανείς να προσπαθεί να σώσει το γάμο του. Δεν υπάρχει γάμος χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο δύσκολη από μόνη της η συγκατοίκηση, η συμβίωση με ένα άνθρωπο, είναι τόσο δύσκολος ο γάμος που αξίζει τον κόπο κανείς να κάνει την έξτρα προσπάθεια». 

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως αυτό που διδάχθηκε είναι ότι πρέπει κάποιος να έχει θάρρος και να κάνει την αυτοκριτική του.

«Είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις την ευθύνη στον άλλο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «Κατά κανόνα, όταν χαλάει μία σχέση φταίνε και οι δύο. Σε ποια αναλογία; Παίζεται, δεν θα φταίνε και οι δύο 50-50, αλλά φταίνε και οι δύο. Το θέμα είναι ότι έχεις το θάρρος να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις: Ωραία, δεν δείχνω απλά το δάχτυλο -«φταις εσύ»- αλλά αναρωτιέσαι «μήπως έκανα και εγώ κάτι στραβό;».

«Πιστεύω στην οικογένεια» είπε και στη συνέχεια μίλησε για τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το γεγονός πως δεν τον πίεσε να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά ήταν μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος θεωρώντας ότι δεν πρέπει να κρίνεις και να επικρίνεις αλλά να συμμετέχεις.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στη μητέρα του την Μαρίκα Μητσοτάκη, στο ρόλο που διετέλεσε για την οικογένειά τους αλλά και για το πόσο δυναμική ήταν. Θυμήθηκε ότι παρά τα προβλήματα υγείας ήταν πάντα παρούσα, ακόμη και σε προεκλογικές εκστρατείες αναλαμβάνοντας και η ίδια να μιλήσει με γυναίκες ή όπου αλλού μπορούσε.

«Ήταν η πρώτη που έβαλε στο διάλογο τα θέματα αναπηρίας. Ήταν η πρώτη που έβαλε στο δημόσιο διάλογο το θέμα του καρκίνου. Είχε καρκίνο του μαστού, τον πολέμησε και βγήκε και μίλησε, τότε που δεν μιλούσαμε για καρκίνο, λέγαμε  η επάρατος. Δεν αναφέραμε το όνομα» είπε προσθέτοντας πως «είχε ένα όραμα, να φτιάξει ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης, για το οποίο πολεμήθηκε χυδαία. Κάποια στιγμή το εγκατέλειψε και ήταν το μεγάλο της παράπονο ήθελε από τη δική της προσπάθεια ως σύζυγος Πρωθυπουργού να κάνει τη διαφορά».  

Τα τσιγάρα και τα ποτά

Φανατικός αντικαπνιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν κάπνισε καθώς και ότι πρέπει να σταματήσει η μη εφαρμογή του σχετικού νόμου. Όπως είπε στα 12 του πέθανε ο παππούς από καρκίνο του πνεύμονα. Τον φώναξε στο νοσοκομείου και του είπε πως δεν πρέπει να καπνίσει και αυτό έπραξε.

Και πιστεύει ακράδαντα πως δεν πρέπει να υπάρχουν παθητικοί καπνιστές.

Ως προς τις σχέσεις με το ποτό το πολύ να πιει δυο ποτήρια κρασί με το φαγητό. Και ως προς το τι κάνει όταν θέλει να ξεφύγει από δυσάρεστες σκέψεις και καταστάσεις;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά τον αθλητισμό. Το τρέξιμο. Αλλά και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον αθλητισμό. Μπάσκετ. Κολύμπι και περπάτημα στα βουνά. Χειμώνα Καλοκαίρι. Μια καλή μέθοδος για την αντιμετώπισης καταστάσεων που για άλλους οδηγούν στο κάπνισμα ή στο ποτό...

Για τα πολιτικά θέματα η συζήτηση πιο περιορισμένη. Μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας πως αν μη τι άλλο η τετραετία της διακυβέρνησης οδήγησε στην απομυθοποίηση ενός δήθεν πλεονεκτήματος. Τόνισε πως υπάρχει διέξοδος στη σημερινή κατάσταση, ότι είναι εφικτή η ανάταξη και η ανάπτυξη της χώρας ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για νέες δουλειές.