Kυρ. Μητσοτάκης: Θα ζητήσω την καταδίκη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Kυρ. Μητσοτάκης: Θα ζητήσω την καταδίκη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Την κλιμάκωση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της γειτονικής χώρας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο θα ζητήσει από την συμμαχία να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από το πλεόνασμα, που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

«Συγκρατώ, όμως, όσα ακούστηκαν και στο πολιτικό επίπεδο: Την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απ' την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. “Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, στις 9 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε κάποιον δημοσιονομικό χώρο, αλλά βρήκε και κενό 400 εκατομμυρίων για το 2019, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τους δικαιούχους του μερίσματος.

Όπως τόνισε το πλεόνασμα που θα προκύψει θα κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους. «Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τα παλαιά πολιτικά σύνορα μεταφέρονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, στο δίλημμα «Πίσω ή Μπροστά» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στην Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της συνάθροισης. Αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων.  Γιατί αυτό σημαίνει, επιτέλους, να είσαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σύγκριση με άλλες κομματικές συναθροίσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτική. Εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο. Δεν ανακυκλώνουμε το φθαρμένα υλικά του χθες» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην συνεδρίαση της επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στα κυβερνητικά πεπραγμένα με σημεία αιχμής τη ψήφος των Αποδήμων και το αίτημα για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές όπως είπε χαρακτηριστικά.