Υπ. Εθνικής Οικονομίας για Fitch: Η αναβάθμιση συνεπάγεται αναγνώριση της τεράστιας προόδου της Ελλάδας
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπ. Εθνικής Οικονομίας για Fitch: Η αναβάθμιση συνεπάγεται αναγνώριση της τεράστιας προόδου της Ελλάδας

Ως επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας», χαρακτηρίζει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους του οίκου Fitch, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται «ο επενδυτικός οίκος Fitch αναβάθμισε απόψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, από σταθερές που ήταν έως σήμερα, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη πορεία ανάκαμψης της χώρας. Ο ένας μετά τον άλλον, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ανεβάζουν επενδυτικά σκαλοπάτια την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια».

«Ο οίκος Fitch αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο δημοσιονομικός έλεγχος, η βελτιωμένη είσπραξη των φόρων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στη ριζική αλλαγή της εικόνας της», σημειώνεται εξάλλου.

Ακολούθως παρατίθενται, στην ίδια ενημέρωση, σημεία εκ της εκθέσεως του Οίκου Fitch.

«Το συνολικό πλεόνασμα του 1,3% και το πρωτογενές 4,8% για το 2024, ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του οίκου, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει. Δεδομένης της ισχυρής αυτής θέσης, η Fitch προβλέπει συνολικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2025 και 2026 κοντά στο 1%.

Διαπιστώνεται κατακόρυφη πτώση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους μετά την πανδημία ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Fitch. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα υψηλά ταμειακά αποθέματα των 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ωριμάνσεις χρέους, εν προκειμένω λήξεις ομολόγων, την επόμενη τριετία. Ο οίκος προβλέπει ότι η ταχεία μείωση χρέους θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει σε ένα βασικό σενάριο το 120% ως το 2030.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο κινείται η χώρα. Υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και τονίζει ότι η τελευταία επίσημη δημοσιονομική πρόβλεψη, δηλαδή η ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η Fitch εστιάζει στην ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που τρέχει με ρυθμό 2,3% το 2024. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2025 και το 2026, πολλαπλάσια του 0,4% που είναι η πρόβλεψη του οίκου για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η έκθεση επισημαίνει την πραγματική αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την ενίσχυση της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που συνεχίστηκε η άνοδος των επενδύσεων.»

Καταλήγει, δε, το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΘΟ: «H εκτίμηση της Fitch για το ενδεχόμενο ενός πιο σοβαρού «σοκ», όπως το χαρακτηρίζει, στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της επιβολής δασμών, την καθιστούν πιο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της από τους υπόλοιπους διεθνείς οίκους. Ωστόσο, στην έκθεση της, επισημαίνει ότι η Ελλάδα βαδίζει σε σταθερή τροχιά οικονομικής ωρίμανσης και διεθνούς αξιοπιστίας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεχίσει ακριβώς στην ίδια πορεία με σχέδιο και σταθερότητα για μια ισχυρή οικονομία και για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αντανακλάται στη ζωή των Ελλήνων πολιτών».

Θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε  αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την αξιολόγησή του στη βαθμίδα BBB-. 

Σημειώνεται ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, από τον Δεκέμβριο του 2023. Η αξιολόγηση αυτή είχε σηματοδοτήσει τότε την επαναφορά της Ελλάδας στη βαθμίδα αυτή ύστερα από πάνω από μια δεκαετία. Έκτοτε, ο οίκος διατήρησε σταθερό το outlook της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς τα ελληνικά ομόλογα αλλά και ως προς τις εγχώριες επιχειρήσεις. Ακόμη, θα δημιουργηθεί και το περιθώριο για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε μια περίοδο που αποκλιμακώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου για την ελληνική οικονομία, δίνεται έμφαση - μεταξύ άλλων - στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει  στον τομέα της φοροδιαφυγής, καθώς και στα σημαντικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση, όπως επίσης και στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αποπληρώσει νωρίτερα το πρώτο μνημόνιο.

Κατά την έκθεση, η Ελλάδα κατέγραψε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,3% του ΑΕΠ το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 1%. Το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε και τις προβλέψεις της Fitch και αποτελεί εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με το έλλειμμα 1,4% του 2023.

Επιπλέον, συγκρίνεται θετικά με το μέσο έλλειμμα 3,7% των χωρών με αξιολόγηση «BBB». Κατά τη Fitch, η υπεραπόδοση αυτή αντανακλά διαρθρωτικές βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά, κυρίως από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω προηγούμενων μέτρων και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

Με αυτό το ισχυρό σημείο εκκίνησης, ο οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστούν τα πλεονάσματα το 2025 και 2026, αν και κάτω του 1%. Τον Απρίλιο 2025, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομική χαλάρωση ύψους 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και τη στήριξη συνταξιούχων και ενοικιαστών.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Fitch, το πλεόνασμα και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% οδήγησαν σε μείωση του χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 154% του ΑΕΠ. Αν και παραμένει σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της βαθμίδας «BBB» (52%), βρίσκεται πλέον πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το υψηλό του 2020 (209%).

Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μετά την πανδημία μεταξύ των επενδυτικά αξιόχρεων κρατών που αξιολογεί η Fitch. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ), αρκετά για την κάλυψη όλων των λήξεων χρέους τα επόμενα τρία χρόνια. Η Fitch προβλέπει ότι η ταχεία μείωση του χρέους θα συνεχιστεί, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να πλησιάζει το 120% έως το 2030.

Εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2023 η Fitch είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα (BBB-) στην Ελλάδα, με σταθερό outlook. Έναν χρόνο μετά είχε επιβεβαιώσει την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας σε σταθερή την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου. Επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία θα γίνει στις 30 Μαΐου από την Scope.

Τριπλή αναβάθμιση στο α' τρίμηνο από DBRS Morningstar, S&P και Moody’s

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, στις 8 Μαρτίου, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar έδωσε στην Ελλάδα αξιολόγηση «ΒΒΒ», δηλαδή μια βαθμίδα πιο πάνω από την επενδυτική, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας εν μέσω σοβαρών αναταράξεων στις αγορές ομολόγων.

Τον ίδιο μήνα, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα Baa3. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα η Moody’s διατηρούσε την Ελλάδα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Η αναβάθμιση από τη Moody’s στηρίχτηκε στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, στην καλύτερη εικόνα των τραπεζών αλλά και στον πιο στιβαρό θεσμικό κορμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, δύο γεγονότα το επιβεβαιώνουν: η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω ψηφιακών μεταρρυθμίσεων (μείωση φοροδιαφυγής και αποφυγής ΦΠΑ) και η διατήρηση της δημοσιονομικής «πειθαρχίας», με τη χώρα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2-2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Σημαντικό είναι ότι, μέχρι το τέλος του 2024, η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 7,9 δισ. ευρώ από το διακρατικό της δάνειο (Greek Loan Facility), προαναγγέλλοντας άλλο ένα γύρο πρόωρης εξόφλησης 5 δισ. για το 2025. Όλα αυτά ρίχνουν το λόγο χρέους/ΑΕΠ σε ~156% για το 2024 και σε ~148% για το 2025. Για ένα κράτος που έφτασε στο 200% χρέους/ΑΕΠ εν μέσω κρίσης, πρόκειται για σημαντική υποχώρηση, είχε αναφέρει η Moody’s

Στις 18 Απριλίου, η S&P Global Ratings αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις για την Ελλάδα, σε τοπικό και ξένο νόμισμα, σε BBB/A-2 από BBB-/A-3 με τις προοπτικές να είναι σταθερές.

Σημειώνεται ότι η S&P είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της.

Είναι ο τρίτος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης - μετά τον Scope και τον DBRS - ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.