Ξεκινά η σύγκρουση ΓΕΝΟΠ-κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Ξεκινά η σύγκρουση ΓΕΝΟΠ-κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

«Ήταν πριν από 66 χρόνια που η κυβέρνηση της δεξιάς με το Βασιλέα Παύλο, δημιούργησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος τη ΔΕΗ. Εξηνταέξι χρόνια μετά, η κυβέρνηση της υποτιθέμενης αριστεράς, αυτή τη φορά για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων, διαλύει και ξεπουλάει τη ΔΕΗ».

Με τη φράση αυτή θα ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σημερινή του τοποθέτηση ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, που παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ όπου και πρόκειται να ανακοινωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η πώληση τουλάχιστον του 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

Το εσωτερικό της ΔΕΗ βρίσκεται σε σημείο βρασμού. Στη βάση αλλά και στα στελέχη της επιχείρησης η ανησυχία για το μέλλον είναι διάχυτη, και όχι μόνο δεν πείθονται από τις πρωτοβουλίες Παναγιωτάκη - από την επιλογή του οποίου ως «ένα δικό μας παιδί» (σσ: προέρχεται από τα σπλάχνα της επιχείρησης) δηλώνουν ότι έχουν διαψευσθεί- αλλά και τον κατηγορούν πλέον ευθέως, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του σπασμωδικές.

Σε μια προσπάθεια να μην ανοίξει μέτωπο με τους εργαζομένους και ξεσπάσουν απεργίες, ο Μ. Παναγιωτάκης απέστειλε χθες μια σε δραματικούς τόνους ανοικτή επιστολή προς όλους του εργαζόμενους. «Κρίνω απαραίτητο να επικοινωνήσω μαζί σας», γράφει ο πρόεδρος της ΔΕΗ που αναγνωρίζει για πρώτη φορά δημοσίως ότι ενδέχεται να υπάρξει ζήτημα με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ. «Είναι φανερό, με δεδομένο ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις τρέχουν (δάνεια, επενδύσεις), η κατάσταση εξελίσσεται σε κρίσιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ενώ σε άλλο σημείο, προκειμένου να πάρει με το μέρος του το προσωπικό, επισημαίνει ότι «πρέπει να πάρουμε στα δικά μας χέρια το άνοιγμα της αγοράς, εκεί αποσκοπεί η προ ημερών πρότασή μου για δημιουργία θυγατρικής με 400.000 πελάτες», που εν συνεχεία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Στόχος είναι «να μην μας πάρουν οι ανταγωνιστές τους καλύτερους πελάτες μας».

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Στην ουσία, αν κάτι αποδεικνύει η επιστολή Παναγιωτάκη, είναι μια απόλυτη παραδοχή του αδιεξόδου στο οποίο έχει μπει η ΔΕΗ. «Δεν είναι μόνο ότι η πολιτική του ''Δεν Πληρώνω'' που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ως αντιπολίτευση και εκτίναξε τα φέσια», λένε προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη, «αλλά και οι διατάξεις που ψήφισε ως κυβέρνηση, για τις υποχρεωτικές δημοπρασίες ρεύματος και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, στην ουσία ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ από την πίσω πόρτα».

Αυτό ακριβώς το κλίμα κυριαρχεί εντός της ΓΕΝΟΠ. Αφενός το συνδικάτο θα ανακοινώσει σήμερα ότι θα προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπλοκάρει την απόσχιση-πώληση του ΑΔΜΗΕ, έχοντας ως επιχείρημα ότι μέρος της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων παραμένει ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ. Αφετέρου θα καλέσει τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ να μην πάρει απόφαση για απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ, αφού διαφορετικά θα κατηγορηθεί για «ξεπούλημα», φράση πίσω από την οποία κρύβεται η απειλή για απεργίες. Τα πάντα είναι ανοικτά καθώς σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις εφόσον η αυριανή γενική συνέλευση της ΔΕΗ εγκρίνει την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Άρχισαν τα όργανα

Τα όργανα άρχισαν από χθες, όταν ο σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε., σε ανοικτή του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, του διαμήνυσε ότι η «με όποιο τρόπο απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ή άλλου τμήματος του ομίλου, και η εξ αυτού απομείωση της περιουσίας του, είναι παράνομη».

Στην επιστολή του ο σύλλογος μηχανικών θυμίζει στον κ. Παναγιωτάκη ότι είχε προσφύγει το καλοκαίρι του 2014 στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ από την τότε κυβέρνηση. «Όπως γνωρίζετε πολύ καλά από την παλαιότερη ενασχόληση σας με το θέμα του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ», γράφει η επιστολή προς τον κ. Παναγιωτάκη, «όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο έχουν ενσωματωμένη περιουσία σ' αυτόν, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στον νόμο 4001/2011 με τον οποίο δημιουργήθηκε η ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε όλους τους προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους από τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ».

Στην ουσία, οι μηχανικοί της ΔΕΗ θίγουν το γνωστό θέμα που είχε επιχειρήσει να λύσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Συγκεκριμένα στον τότε νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ» είχε συμπεριλάβει ρύθμιση για τη δημιουργία ενός νέου κλαδικού ασφαλιστικού ταμείου στο χώρο της ενέργειας για τους εργαζομένους όλου του ομίλου ΔΕΗ, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των αντιδράσεων για την αποκρατικοποίηση που πηγάζουν από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Έλα όμως που ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» και τη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ καταργήθηκε με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το Μάιο.

Το ιστορικό

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το όλο θέμα ξεκίνησε το 1966, όταν με το νόμο 4491, η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις). Επειδή ακριβώς η ΔΕΗ ανέλαβε να καλύπτει η ίδια τις παραπάνω υποχρεώσεις, συμφώνησε με τους εργαζομένους να μην τους καταβάλει εργοδοτικές εισφορές, παρά να τις παρακρατεί. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που επί δεκαετίες η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της, αποφεύγοντας ή περιορίζοντας έτσι το δανεισμό της. Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απέκτησαν δικαιώματα επί της περιουσίας της επιχείρησης.

Το 1999 με τον νόμο 2773 του Ευάγγελου Βενιζέλου η κυβέρνηση κατήργησε το σύστημα αυτασφάλισης του προσωπικού και ίδρυσε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ-ΔΕΗ) ώστε να εισαχθεί η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο. Βάσει της τότε αναλογιστικής μελέτης, υπολογίστηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένη περιουσία στα πάγια της ΔΕΗ, ένα ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ και το κράτος ανέλαβε να επιδοτεί το Ταμείο της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό με περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα άλλο ωστόσο μέρος της ασφαλιστικής περιουσίας του προσωπικού και των συνταξιούχων, παρέμεινε ενσωματωμένο στα πάγια της επιχείρησης.

Εκεί ακριβώς πατάει και η χθεσινή ανακοίνωση των μηχανικών της ΔΕΗ λέγοντας ότι «η περιουσία του ομίλου ΔΕΗ ουσιαστικά είναι η εγγύηση του κράτους για την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία τους».

Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι μηχανικοί, η με όποιο τρόπο απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ή άλλου τμήματος του ομίλου ΔΕΗ και η εξ αυτού απομείωση της περιουσίας του, είναι παράνομη.

Θυμίζουν δε, το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδικάσει την υπόθεση και μάλιστα από την Ολομέλεια, όταν ο προηγούμενος διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ ήταν σε εξέλιξη, ανεξάρτητα εάν ακόμη και σήμερα - για άγνωστους λόγους- δεν έχει ληφθεί η απόφαση του.

Προειδοποιούν επομένως ότι με αυτήν την σοβαρή εκκρεμότητα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση επί του θέματος από την αυριανή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, διότι θα είναι όπως υποστηρίζουν, αίολη.

«Σας εφιστούμε την προσοχή, διότι ως εργαζόμενοι στον Όμιλο, έχοντας έννομο συμφέρον για την προάσπιση της ενσωματωμένης ασφαλιστικής μας περιουσίας, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα βοηθήματα και μέσα στην εσωτερική ή ευρωπαϊκή έννομη τάξη και κατά παντός υπευθύνου».