Vodafone: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. έως το 2024

Vodafone: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. έως το 2024

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 καθώς και την ανάληψη του έργου της κατασκευής των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα αναβαθμίσει εννέα νησιά, μεταξύ των οποίων και την Κέρκυρα ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης.

Το project με τα καλώδια θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, και αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. 

Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σ’ όλα αυτά τα νησιά. 

Σ’ ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, η Vodafone θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 για την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Όπως τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015 - 2019 ύψους 590 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και τη δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Πιο αναλυτικά, έχουν αποπερατωθεί τα δίκτυα FTTH και FTTC που κατασκεύασε η Vodafone σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, Βόλο και Κοζάνη, παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σε 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2020 και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα οποία θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και απεριόριστη χωρητικότητα δικτύου σε ακόμη 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις των τριών μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων. 

Συνάμα συνεχίζονται οι επενδύσεις στο κινητό δίκτυο, μέσα από τις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες όπως το VoLTE και το VoWi-Fi, ενώ έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εκσυγχρονισμού των σταθμών βάσης που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των δικτύων 5G, μόλις το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων καταστεί διαθέσιμο. 

Τι είπε για την έκθεση της Rewheel

Σε ερωτήσεις για την πρόσφατη έκθεση της φινλανδικής εταιρείας Rewheel που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε ότι έχει πολλές ανακρίβειες και κενά, καθώς στα δεδομένα που συγκέντρωσε δεν έλαβε υπόψη τη διαφορετικότητα των χωρών και πολλά άλλα στοιχεία που διαμορφώνουν διαφορετικό, τελικά, αποτέλεσμα. 

Τόνισε ότι το να κάνεις συγκριτική αξιολόγηση τιμών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, διαφορετικές αγορές και με ετερόκλητες καταναλωτικές συνήθειες είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί την κατάλληλη εμπειρία και εξειδικευμένα εργαλεία. 

Σημείωσε ότι στην ελληνική αγορά καταγράφεται την μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τιμών που αναφέρονται στα sites των παρόχων από τις τιμές που τελικώς καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής, μετά τις εκπτώσεις που συνήθως εφαρμόζονται. Γι' αυτό και μελετώντας κανείς το συγκεκριμένο πόνημα διαπιστώνει αρκετές ανακρίβειες και βλέπει συμπεράσματα που δεν είναι ακριβώς αληθή». 

Δίνοντας παράδειγμα για να γίνει κατανοητός ο συλλογισμός του, αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα της Vodafone, το οποίο προσφέρει 3 Giga και δωρεάν 1000 λεπτά ομιλίας με αντίστοιχα SMS. «Η τιμή για το πρόγραμμα αυτό είναι 43 ευρώ αλλά μέχρι στιγμής προσφέρεται στον οποιονδήποτε με έκπτωση 35%, δηλαδή το πακέτο κοστολογείται 27,95 ευρώ. Αν αφαιρέσει κανείς τον ΦΠΑ και τον φόρο κινητής, ο οποίος είναι υψηλός συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., διαπιστώνει ότι η τελική τιμή του πακέτου φτάνει περίπου τα 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα σίγουρα δεν κατατάσσεται στις πιο φτηνές χώρες της Ε.Ε., όμως είναι βέβαιο ότι δεν είναι και η πιο ακριβή». 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 

Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Vodafone Ελλάς, τόνισε πως ο  κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 958 εκατ. ευρώ (+2%), ενώ το EBITDA έφθασε τα 304 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 4,5%. Αντίστοιχα η συνδρομητική βάση της Vodafone TV έφτασε τους 125.000 πελάτες ενώ οι πελάτες σταθερής άγγιξαν τους 945.000.

Για την τρέχουσα χρήση ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος αναμένει ότι τα οικονομικά μεγέθη θα επηρεαστούν αρνητικά από την μείωση της έλευσης τουριστών (σ.σ μικρότερα έσοδα από roaming) αλλά και από μία πιθανή μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών. Αντίθετα βλέπει ευκαιρίες που δημιουργούνται από την επίσπευση της ψηφιακής στροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην χώρα.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του lockdown ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι το δίκτυο άντεξε παρά την σημαντική αύξηση της χρήσης. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την περίπτωση της Vodafone η αύξηση ήταν της τάξης του 92% σε υπηρεσίες φωνής σταθερής, 53% στο ίντερνετ σταθερής ενώ στο Vodafone TV η αύξηση ήταν κατά 142%. Σχετικά με τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες παρατηρήθηκε επιπλέον παρακολούθηση κατά 79% του Netflix και 20% του Youtube.

Οι αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός 

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως οι εξελίξεις με τον κορονοϊό επιτάχυναν τις αλλαγές με ι ραγδαίες εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, οι οποίες βρίσκουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε μία ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς χτίζονται τα θεμέλια της ψηφιακής κοινωνίας. 

«Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τη μαζική υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εφεξής κάθε μέρα που περνάει, θα φέρνει όλο και περισσότερη τεχνολογία παντού: Στην υγεία και το κράτος, στη βιομηχανία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη λιανική αγορά, στην κοινωνία, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες είναι συνεχής», τόνισε ο CEO της Vodafone.