UBS: Με την υψηλότερη κερδοφορία από το 2006 αυξάνει μέρισμα και επαναγορές μετοχών

UBS: Με την υψηλότερη κερδοφορία από το 2006 αυξάνει μέρισμα και επαναγορές μετοχών

Την καλύτερη χρονιά κερδοφορίας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση είχε το 2021 η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, ενθαρρύνοντας την διοίκηση να αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας καθώς η στροφή της σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους.

Με άνοδο 6,5% αντέδρασε η μετοχή της την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης σε υψηλό τετραετίας. Από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ανέλαβε τα ηνία ο Ολλανδός διευθύνων σύμβουλος Ralph Hamers, η UBS είχε θέσει ως στόχο να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία ώστε να αυξήσει τα έσοδα της και να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πιo διευρυμένη πελατειακή βάση τα επόμενα χρόνια, παράλληλα μειώνοντας τα κόστη της.

Όπως δήλωσε ο Hamers την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2021, η UBS βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη κατάσταση, προσφέρει περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες σε μεγάλη κλίμακα.

Η τράπεζα σχεδιάζει επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους έως $5 δισ. φέτος μετά την επαναγορά $2,6 δισ. μετοχών της πέρυσι και θα προτείνει αύξηση του μερίσματος στα $0,50 ανά μετοχή για την χρήση 2021 από $0,37 το 2020.

Ενισχυμένα από το trading των πλούσιων πελατών της και τα deals τα οποία έφερε εις πέρας, τα καθαρά κέρδη της UBS στη χρήση 2021 αυξήθηκαν 14% στα $7.5 δις, σημειώνοντας την καλύτερη κερδοφορία της από το 2006 και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη γύρω στα $7,0 δις.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα κέρδη της μειώθηκαν 18% στα $1,3 δις λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 650 εκατ. ευρώ για να καλύψει πιθανές ποινές σε υπόθεση όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν φόρους στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου Jefferies, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν δυνατό με τα έσοδα να δείχνουν καλή δυναμική και τη συμπίεση κόστους να είναι εντυπωσιακή.  Η UBS έθεσε νέα στόχο να μειώσει τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 70% με 73%, χαμηλότερα από 75% με 78% προηγουμένως. Θα επιδιώξει να βελτιώσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 15%-18% από 12%-15%. Σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την πελατειακή της βάση πέραν του πυρήνα των δισεκατομμυριούχων και πολυεκατομμυριούχων πελατών της, προσελκύοντας νέους πελάτες στις ΗΠΑ μέσω ψηφιακής πλατφόρμας συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να εξαγοράσει το start-up ψηφιακής διαχείρισης πλούτου Wealthfront με έδρα την Καλιφόρνια για $1,4 δις σε μετρητά, στοχεύοντας σε νεότερης ηλικίας επενδυτές στις ΗΠΑ, περισσότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι παραμένει ανοιχτή σε πρόσθετες εξαγορές και σχεδιάζει να επεκτείνει τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει στην πλούσια πελατεία της και σε άλλες σημαντικές αγορές.

Στόχος της UBS, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου του κόσμου, είναι να μεγαλώσει την πίτα των επενδεδυμένων κεφαλαίων στον τομέα διαχείρισης περιουσίας στα $6 τρις από $4,6 τρις σήμερα. Τα αποτελέσματα της διαφέρουν πολύ από αυτά της ανταγωνίστριας Credit Suisse που ταλαιπωρείται από πρόσφατα σκάνδαλα και έχει ήδη προειδοποιήσει για ένα ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο λόγω νομικών εξόδων.

Με κεφαλαιοποίηση στα $68 δις η UBS δεν είναι ευχαριστημένη που οι επενδυτές την συγκαταλέγουν μαζί με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως την Deutsche Bank. H Αμερική και η Ασία συνεισέφεραν πάνω από το ήμισυ των προ-φόρων κερδών της πέρυσι με τον όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη να βγάζει κέρδη κυρίως από προμήθειες αντί από παραδοσιακές δανειοδοτήσεις, κάτι που τον προφύλαξε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια στην Ευρώπη.  

Ο διευθύνων σύμβουλος Hamers θα ήθελε την αποτίμηση του ομίλου πιο κοντά στις 2,5 φορές τη λογιστική αξία που είναι η αποτίμηση της αμερικανικής ανταγωνίστριας Morgan Stanley που έχει χρηματιστηριακή αξία $184 δις. Ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής της UBS βρίσκεται στις 1,2 φορές. Για να κλείσει τη διαφορά η μετοχή της UBS θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί σε αξία.