Τραπεζικό «όχι» στην πλήρη άρση των capital controls λόγω εκλογών

Τραπεζικό «όχι» στην πλήρη άρση των capital controls λόγω εκλογών

Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος  - έως τον Οκτώβριο αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές – είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που κάνουν τις τράπεζες να αντιδρούν στο ενδεχόμενο πλήρους άρσης των capital controls. Στη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών τέθηκε το ζήτημα καθώς μετά την απελευθέρωση των συναλλαγών εντός Ελλάδας τον περασμένο Οκτώβριο, οι κυριότεροι περιορισμοί αφορούν στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της πλήρους άρσης των περιορισμών, στην κατάλληλη όμως στιγμή έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η σταθερότητα του συστήματος. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά το τέλος των capital controls θα σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο αναγνωρίζει ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα αν γίνει για λόγους προεκλογικούς χωρίς να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Οι τράπεζες, άλλωστε, είδαν τους καταθέτες να ανησυχούν τον περασμένο Οκτώβριο – χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρές εκροές - όταν ο κλάδος δεχόταν ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο, ενώ η αβεβαιότητα εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύμα φυγής καταθέσεων, την ώρα που οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς την επιστροφή τους.

Έτσι, λοιπόν, οι τραπεζικές διοικήσεις εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους στον επικεφαλής της ΤτΕ, με βασικό επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να εξομαλυνθούν οι συνθήκες. Η πραγματική επιστροφή στις αγορές, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου και η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας αποτελούν τα τελευταία εμπόδια για το οριστικό τέλος των κεφαλαιακών περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2015.

Σήμερα, οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μηδενίσουν σχεδόν την εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), ενώ η οικονομία «τρέχει» με ρυθμό 2% όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η ακραία πόλωση ενόψει των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών δεν θα προκαλέσει αναταράξεις που θα ενισχύσουν τη νευρικότητα των καταθετών.