Θεσμοί και Αθήνα επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές για το 2020

Θεσμοί και Αθήνα επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές για το 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχουν θεσμοί και Αθήνα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2020. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προκύπτει σε σημαντικό βαθμό από τις εκτιμήσεις για τις 120 δόσεις και τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι τόσο η ρύθμιση οφειλών όσο και η υπεραπόδοση του ΦΠΑ και το επόμενο έτος θα περιορίσουν σημαντικά τις διαφωνίες των δύο πλευρών. Μάλιστα περιμένουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία δείχνει ότι έχουν ρυθμιστεί οφειλές πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το τελικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμιστεί σε έως και 120 δόσεις θα φθάσει τα 8-9 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν ώστε να περιορισθεί το κενό από 0,9% του ΑΕΠ στο 0,5% του ΑΕΠ. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η εισπραξιμότητα των φόρων θα αυξηθεί το επόμενο έτος ενώ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια αυτή θα έχουν τα μέτρα που προβλέπουν αυξημένες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή αλλά και  έκπτωση 40% στις αναβαθμίσεις κτιρίων θα συμβάλλει στη μείωση της φοροδιαφυγής αφού πλέον οι φορολογούμενοι θα έχουν κίνητρα να ζητούν αποδείξεις. 

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να αποστείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με κάλυψη του κενού ως τις 15 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η προκαταρκτική έκθεση «που έχουμε στα χέρια μας από τους θεσμούς είναι θετική ωστόσο εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες, κυρίως αυτή που σχετίζεται με το δημοσιονομικό κενό. 

Αντίθετα φαίνεται ότι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ως προς το κόστος των ελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου. Το κόστος λοιπόν υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ. ευρώ αρχικά). Το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει τριβές με τους θεσμούς δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο να παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν τον τρόπο για παράδειγμα που θα απομειώνεται το αφορολόγητο όριο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν θα περιορίσει τις ελαφρύνσεις στη φορολογική κλίμακα.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ ο ESM αποδέχεται άρση του δικαιώματός του, για ισόποση αποπληρωμή των δικών του δανείων. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επανέλαβε χθες  ότι το ελληνικό ζήτημα (δηλαδή η 4η αξιολόγηση) θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Όσο για  τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, βασικό της ζήτημα αποτελεί ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης.