Θα γίνει υποχρεωτικό στην Ελλάδα το «ψηφιακό χρήμα»;
pexels.com
pexels.com

Θα γίνει υποχρεωτικό στην Ελλάδα το «ψηφιακό χρήμα»;

Έννοιες χιλιογραμμένες και χιλιοειπωμένες τα τελευταία χρόνια: «Απόβαση» των Ράμπο της εφορίας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού. Έρχεται «σαφάρι» φορολογικών ελέγχων. Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι αυτοαπασχολούμενοι. Πίσω από τις πομπώδεις εκφράσεις όμως κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοαπασχολουμένων στην Ευρώπη.

Οι φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να «πειράζουν» τα φορολογητέα τους κέρδη είτε από το σκέλος των εσόδων είτε από το σκέλος των δαπανών, υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Διότι μιλάμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα, το σύνολο του αγροτικού κόσμου, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα «μπλοκάκια» αλλά και τις προσωπικές εταιρείες. Ακόμη και έναν στρατό ελεγκτών να διάθετε η χώρα, πάλι θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί σε τακτική βάση τέτοιος πληθυσμός ενώ πάντοτε θα υπήρχε ο κίνδυνος «συναλλαγής» ανάμεσα στον ελεγχόμενο και στον ελεγκτή. Αυτά είναι γνωστά πράγματα και στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα και στον λογιστικό κόσμο της χώρας.

Έτσι, αυτό που θα δοκιμαστεί μετά τις εκλογές, είναι το αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στη… μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία υπάρχει παντού και όχι μόνο στους «μεγαλοεπιχειρηματίες». Η φοροδιαφυγή αιμοδοτείται με το μετρητό. Όσο περισσότερο χρήμα σε φυσική μορφή κυκλοφορεί στην αγορά τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια για συναλλαγές χωρίς κανένα ίχνος. Προσπαθούν οι ελεγκτές της εφορίας με τις έμμεσες πρακτικές ελέγχου να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που δεν ζήτησαν απόδειξη αλλά ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το να «ταιριάξεις» τα αποθέματα με τις αγορές και τα έσοδα είναι διαδικασία χρονοβόρα.

Πέραν του ότι ακόμη και μετά τις βεβαιώσεις των προστίμων, ξεκινά μια μακρά διαδικασία αμφισβήτησης του αποτελέσματος του ελέγχου, προσφυγών κλπ. η οποία τελικώς οδηγεί στο να συσσωρεύονται περισσότερα ανείσπρακτα χρέη από πρόστιμα που δεν πληρώνονται αλλά και προσαυξήσεις. Το «ηλεκτρονικό χρήμα» είναι αυτό που μπορεί να δώσει περισσότερες λύσεις. Η στροφή στις κάρτες που έγινε λόγω της πανδημίας έφερε αποτέλεσμα. Αποτυπώθηκε στις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες ανέβηκαν φυσικά εξαιτίας της ανόδου των τιμών αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Ήταν και το γεγονός ότι ειδικά σε «ευαίσθητους» κλάδους όπως η εστίαση, πολλαπλασιάστηκαν τα ηλεκτρονικά στίγματα συναλλαγών με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το μαύρο.

Μετά τις εκλογές, η ΑΑΔΕ θα κληθεί να ανακοινώσει το τελικό χρονοδιάγραμμα για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή του MYDATA. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν νέες παρατάσεις ώστε να προετοιμαστεί η αγορά και η ελπίδα είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα είναι όλοι συνδεδεμένοι με την ΑΑΔΕ. Δεν θα είναι όμως αρκετό. Όσο θα επιτρέπεται η πληρωμή με μετρητό, όσο τα «συνήθη υποζύγια» που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό κίνητρο να πληρώνουν με κάρτα, τόσο θα μετατίθεται για αργότερα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.