Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας και το κρυφό «δημοσιονομικό όπλο» της κυβέρνησης

Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας και το κρυφό «δημοσιονομικό όπλο» της κυβέρνησης

Μπορεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων να πλησιάζει και πάλι απειλητικά μετά την παράταση που δόθηκε - ως γνωστόν η νέα προθεσμία εκπνέει στις 29 Ιουλίου - είναι όμως γεγονός ότι ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς υπολείπονται πάνω από 2,2 εκατομμύρια δηλώσεις.

Το πρώτο όμως συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την επεξεργασία των φετινών δηλώσεων είναι ήδη ασφαλές: Το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό διότι το δηλωθέν εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Το πιο… ενθαρρυντικό για τα δημόσια οικονομικά είναι ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός αλλά για μια τάση η οποία θα έχει συνέχεια και του χρόνου.

Αρχικά η ανάκαμψη μετά την πανδημία και τώρα ο εξωφρενικός πληθωρισμός έχουν ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα εισοδήματα να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα και αυτό θα αποτυπωθεί στον φόρο εισοδήματος τόσο μέσω της παρακράτησης όσο και μέσω της τελικής εκκαθάρισης. Η κυβέρνηση έχει ένα κρυφό δημοσιονομικό όπλο για να παράγει δημοσιονομικό χώρο και να χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς του ρεύματος και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης: τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περίπου 1,33 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που έχουν χρεωστικό αποτέλεσμα δηλαδή καλούν τους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Το συνολικό χρεωστικό ποσό έχει φτάσει στα 1,283 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 962 ευρώ. Πέρυσι, εκδόθηκαν συνολικά 2,742 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά και βεβαιώθηκαν 2,878 δισ. ευρώ ή 953 ευρώ ανά δήλωση. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τον μέσο όρο της περυσινής χρονιάς και υπολείπονται να εκδοθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο εκκαθαριστικά. Και επειδή είναι σύνηθες ελληνικό φαινόμενο αυτοί που έχουν να πληρώσουν πολλά να σπεύδουν και τελευταίοι να κάνουν τη φορολογική δήλωση, εκτιμάται ότι φέτος ο μέσος όρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και σίγουρα πάνω από τα 1000 ευρώ.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν στερούνται συνεπειών από την πανδημία. Οι λογιστές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τα μειωμένα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες λόγω των αναστολών ή τα μηδενικά ενοίκια λόγω του «παγώματος» της υποχρέωσης καταβολής μισθώματος για τους ενοικιαστές. Αυτά του χρόνου δεν θα υπάρχουν. Έτσι, η ανοδική πορεία στην απόδοση του φόρου εισοδήματος θα συνεχιστεί.

Και όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού. Αρχικά με τον κατώτατο μισθό και τώρα με τις ατομικές επιχειρησιακές ή συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι μισθοί προσαρμόζονται σε υψηλότερα επίπεδα. Η δημοσιονομική απόδοση αυτού του φαινομένου θα φανεί και φέτος λόγω της παρακράτησης αλλά και το 2023 με την υποβολή των δηλώσεων της επόμενης χρονιάς.