Συστήματα Sunlight: Όταν η Ελλάδα εξάγει πραγματική βιομηχανία

Συστήματα Sunlight: Όταν η Ελλάδα εξάγει πραγματική βιομηχανία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Γίνεται στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης και του πολέμου κατά της επιχειρηματικότητας, να υπάρχει μια εταιρεία που «παίζει» στο παγκόσμιο Champions League του πιο νευραλγικού και δύσκολου τομέα βιομηχανίας; Γίνεται μια ελληνική εταιρεία με έδρα την Ξάνθη να έχει φτάσει να έχει μερίδιο αγοράς 9% στις μπαταρίες έλξης παγκόσμια και να ανήκει στις μεγαλύτερες παραγωγικές βιομηχανίες μπαταριών σε όλη την υφήλιο;

Γίνεται μια ελληνική εταιρεία να «χτυπάει» και να κερδίζει συμβόλαια παγκόσμιου βεληνεκούς, ακόμη και για τον τομέα της άμυνας και να έχει γίνει leader στην φημισμένη τεχνολογικά και βιομηχανικά Γερμανία στις μπαταρίες αντικαταστάσεως;

Αν πρόκειται για εταιρεία του κ. Πάνου Γερμανού με το όνομα Sunlight που έχει το... DNA της αρχικής επιχειρηματικής υπόστασης του επιχειρηματία, ναι, τότε γίνεται.

Η Sunlight συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων και συστημάτων ενέργειας στον κόσμο, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας στο πιο υψηλό επίπεδο απαιτήσεων, όπως Βιομηχανία, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες, Ανανεώσιμες Πηγές, Κατασκευές, Πληροφορική, Έργα Υποδομής και Άμυνα.

Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους

Η Sunlight διαθέτει στην Ξάνθη το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο σε ποσότητα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη! Βρίσκεται μέσα στο τοπ 5 στις μπαταρίες έλξης παγκοσμίως, στο τοπ 2 στις προηγμένης τεχνολογίας μπαταρίες αμυντικής χρήσης παγκοσμίως, ενώ είναι ο Νο 1 διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBA στον κόσμο!

Η εταιρεία εξάγει το 98% της παραγωγής της σε 114 χώρες συνολικά, έχοντας πάνω από 500 πελάτες πολλοί εκ των οποίων είναι υπουργεία άμυνας κορυφαίων – στρατηγικά και στρατιωτικά – χωρών.

Όπως τόνισε χθες στην παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων του 2016 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Μπίλλης «ο όμιλος από το 2010 και μετά επικεντρώθηκε αμιγώς στις μπαταρίες, οπότε πλέον το 97% του τζίρου γίνεται από αυτή τη δραστηριότητα, έναντι 72% το 2010. Εκείνο το έτος είχαμε παραγωγή 600.000 μπαταριών, ενώ πλέον έχουμε φτάσει τις 1.561.000 μπαταρίες, πάσης φύσεως», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, κάθε έτος η εταιρεία διεκπεραιώνει 11.200 παραγγελίες, με 4.110 φορτηγά σε όλο τον κόσμο.

H εταιρεία εξάγει σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.

Τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματα

Η εταιρεία Συστήματα Sunlight το 2016 παρουσίασε τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυσή της, ήτοι από το 1991 που εξαγόρασε την απολύτως προβληματική τότε βιομηχανία ο κ. Πάνος Γερμανός.

Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών το 2016 στα 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015 που μεταφράζεται σε αύξηση 23%. Αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 29%. Τα κέρδη κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. το 2015.

Παράλληλα, το 2016 ο όμιλος πέτυχε αύξηση του αύξηση αριθμού παραγγελιών κατά 60% σε σχέση με το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ομίλου το EBIDTA ανήλθε στα 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο όμιλος διέθεσε 4,1 εκατ. ευρώ για επενδύσεις (βελτιώσεις των εργοστασίων, επιμέρους προσθήκες καλύτερης λειτουργίας κ.λπ.), έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το 2015 (+67%), ενώ ο δανεισμός μειώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ έναντι 58 εκατ. το 2015.

Χρονικά σταθμός το 2016

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπίλλης, το 2016 ήταν χρονιά σταθμός για τη Συστήματα Sunlight καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατ. προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Επίσης, εντός του 2016 μπήκε στην αγορά των ΗΠΑ, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη, ενώ πλέον, βρίσκεται σε όλες τις Ηπείρους, πλης

Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746. Πάντως, παρ'' ότι ο κ. Μπίλλης δε θέλησε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του 2017, γνωστοποίησε ότι «το 2016 έκλεισε με το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών που είχαμε ποτέ»...

Η Sunlight Recycling και η κυκλική οικονομία

Σε ότι αφορά τη Sunlight Recycling, την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών που έχει ο όμιλος στην Κομοτηνή, πρόκειται για την πιο σύγχρονη - τεχνολογικά και περιβαλλοντικά - μονάδα στην Ευρώπη. Την τελευταία 4ετία έχουν επενδυθεί 30 εκατ. ευρώ για το στήσιμο αυτής της αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας, όπου απασχολούνται 50 εργαζόμενοι.

Μόλις στη 2η χρονικά λειτουργίας της, πέτυχε έστω μικρή, λειτουργική κερδοφορία. Μέσα στο 2016 κατάφερε να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου καταγράφοντας, έτσι αύξηση 130% σε σχέση με το 2015. Πλέον, η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής της Συστήματα Sunlight.

Μέσω αυτής, ο όμιλος προσφέρει - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Η αξιοποίηση της Sunlight Recycling συμβάλει στο οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας, ενώ έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης.

Μ'' αυτή την κίνηση η Sunlight σταμάτησε εκροή συναλλάγματος περίπου 30-35 εκατ. ευρώ για την προμήθεια της πρώτης ύλης κατασκευής των μπαταριών και εξοικονόμησε περίπου 3-4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μπαταρίες υποβρυχίων

Η φήμη της Sunlight έγινε παγκοσμίως γνωστότερη από την επιτυχία που έχει στον πιο δύσκολο και απαιτητικό τομέα μπαταριών, αυτόν των υποβρυχίων! Στις λεγόμενες αυτές μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτει 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων, ενώ μπορεί να σχεδιάσει και να παράξει κάθε τύπο μπαταρία υποβρυχίου.
Από τα περίπου 500 υποβρύχια σε όλο τον κόσμο, περίπου 100 είναι συμβατικά (όχι πυρηνικά δηλαδή), στα οποία η Sunlight έχει ισχυρό μερίδιο.

Ανοικτός ο όμιλος για το Ομόλογο

Αναφορικά με το ομόλογο, ο διευθύνων σύμβουλος της Συστήματα Sunlihgt επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος εξετάζει όλα τα προϊόντα και όλες τις δυνατότητες που δίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Μπίλλης τόνισε ότι «η αγορά των ομολόγων είναι μια καινούρια αγορά για τη χώρα, είναι ένα νέο εργαλείο και ο όμιλος Olympia εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, παρ'' ότι αποφάσεις δεν έχουν παρθεί.