Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

Νέα επιδείνωση εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, λόγω της έντονης υποχώρησης των νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε σε ακόμα μία μείωση της παραγωγής. 

Τη συρρίκνωση του Απριλίου αποτύπωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index®–PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων.

Κλείνοντας στις 48,2 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή υψηλότερη από τις 46,7 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή σηματοδότησε την όγδοη διαδοχική επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την όγδοη συνεχή μείωση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Απριλίου εν μέσω της επιδείνωσης της ζήτησης των πελατών. Ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε από τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο γενικά έντονος. Αντίστοιχα, η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα περιορίστηκε σημαντικά, παρότι με ασθενέστερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Μαρτίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες περιόρισαν την παραγωγή τους για όγδοο συνεχή μήνα.  οι εταιρείες παραμένουν αισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε: «Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν νέα επιδείνωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, με περαιτέρω εμφανείς δριμείς υποχωρήσεις στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες. Μέλη του πάνελ συχνά υπαινίχθησαν ότι η μειωμένη ζήτηση ήταν ο κύριος παράγοντας της πρόσφατης συρρίκνωσης, η οποία με τη σειρά της, συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης. Παρόλ'αυτά, η αισιοδοξία σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη κατέγραψε υψηλό 35 μηνών κατά τη διάρκεια του Απριλίου, γεγονός που ίσως να ενισχύθηκε από τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων άνω του στόχου σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό». 

Διαβάστε Περισσότερα