Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Πρόγραμμα Εποπτείας

Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Πρόγραμμα Εποπτείας

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας και 4,4% του ΑΕΠ με την μεθοδολογία της Eurostat, καταγράφηκε το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA), και είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Το εντυπωσιακό αυτό πλεόνασμα επιτεύχθηκε παρά τις πολλαπλές φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδόματα που έδωσαν το προηγούμενο έτος οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική πολιτική της περασμένης τετραετίας ήταν με βάση λανθασμένα δεδομένα που οδήγησαν στα υπερπλεονάσματα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα έφθασαν την τετραετία 2016-2019 περί τα 30 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, από το 2016 έως και το 2019 τα πρωτογενή πλεονάσματα διαμορφώθηκαν στο 3,7% το 2016, 3,8% το 2017, 4,3% το 2018 και στο 4,4% του ΑΕΠ το 2019.

Σε ότι αφορά το χρέος γενικής κυβέρνησης από τα 315 δισ. ευρώ το 2016 έχει κάνει εκτοξευτεί στα 331 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος μειώθηκε  το 2019 σε 176,6 % από 181,2% το 2018