Από την Δευτέρα (14/07) ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις για το 2025, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο (30/08) ενώ την Κυριακή (20/07), τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν ρολά, προαιρετικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσίασε ένα οδηγό ενημέρωσης για τους καταναλωτές ενόψει των αγορών του.
Οι βασικοί κανόνες
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και επικοινωνίας των εκπτώσεων σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αναγραφή της προγενέστερης τιμής (χαμηλότερη τιμή 30 ημερών πριν την έκπτωση) και τις επιτρεπτές μορφές μείωσης τιμών, όπως ποσοστιαία έκπτωση, σταθερό ποσό ή σύγκριση παλιάς και νέας τιμής.
Επιπλέον, διευκρινίζεται η χρήση διαφορετικών προγενέστερων τιμών ανά κατάστημα, ενώ τονίζεται πως απαγορεύεται η αναφορά της προτεινόμενης λιανικής τιμής ως βάση για την έκπτωση.
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει επίσης την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές, απαιτώντας διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με τις τιμές, τους φόρους, τυχόν επιβαρύνσεις και τρόπους υπολογισμού, καθώς και την απαγόρευση χρέωσης επιβάρυνσης για χρήση καρτών πληρωμής.
Τέλος, δίνεται έμφαση στην προστασία ευάλωτων καταναλωτικών ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει
- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
Στη Θεσσαλονίκη
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), προτείνει ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00 για την Κυριακή, αν και όπως επισημαίνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, δίνεται η ευχέρεια στους εμπόρους να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά μέχρι τις 20:00, εφόσον το επιθυμούν.
Οι θερινές εκπτώσεις διαρκούν το προαναφερόμενο διάστημα σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013 και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή από την έναρξή τους, επιτυγχάνεται με βάση με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ στην ανακοίνωσή του.
Μάλιστα ο φορέας δίνει και χρήσιμες συμβουλές στους εμπόρους, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς), βάσει της οποίας αυτή εφαρμόζεται. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.
Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024) η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή: ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση», συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση» και αναγραφή νέας χαμηλότερης μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».
Ο ΕΣΘ, τονίζει ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.