Στα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται η κατάθεση του ασφαλιστικού

Στα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται η κατάθεση του ασφαλιστικού

Με τις σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό.

Σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα στείλει στους θεσμούς τις ελληνικές προτάσεις.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους, οι ξένοι έχουν δεχθεί τις γενικές αρχές και την εθνική σύνταξη, ενώ γίνεται συζήτηση για το θέμα της αναπλήρωσης. Υποστήριξε επίσης, ότι για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι νέες συντάξεις ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερες σε σχέση με σήμερα.

Εντωμεταξύ, ο κ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στο Βερολίνο στις 8-10 Ιανουαρίου προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και στα συνδικάτα, ενώ άλλες επαφές θα έχει στο Παρίσι στις 14-16 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΟΣΑ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί γύρω στις 20 του μηνός και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία και όχι με το κατεπείγον.

Η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό  περιλαμβάνει τα εξής:

-Κύριες  συντάξεις: Η  κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο  οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ καθώς και στις  πολλαπλές συντάξεις.

-Επικουρικές συντάξεις: Η  πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει  μειώσεις  σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου εργασίας  τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του. Εξάλλου το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.

-Επανυπολογισμός συντάξεων: Η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «δικαιολογηθούν» μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 - 4 δισ. ευρώ.

-Εθνική Σύνταξη: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019.

Δηλαδή η Εθνική Σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.

-Αναλογική Σύνταξη: Θα διαμορφώνεται με βάση του ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμα του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

-Ένα υπερ-ταμείο: Προβλέπεται να συγχωνευθούν όλα τα ταμεία σε ένα φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017.