S&P Ratings: Θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια ο παγκόσμιος δανεισμός

S&P Ratings: Θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια ο παγκόσμιος δανεισμός

Ο δανεισμός των κυβερνήσεων παγκοσμίως θα ανέλθει στα 10,4 τρισ. δολάρια φέτος, ποσό που θα είναι υψηλότερο κατά ένα τρίτο του μέσου ποσού που δανείζονταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global Ratings. Παρά την οικονομική ανάκαμψη, ο δανεισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αναχρηματοδοτήσεων χρέους, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ετήσια έκθεση του.

Παρόλο που 137 χώρες θα δανειστούν κεφάλαια που ισοδυναμούν με 10,4 τρισ. δολάρια το 2022, συνολικό ποσό γύρω στο 30% χαμηλότερο από τον δανεισμό του 2020, το σύνολο του χρέους που θα εκδοθεί θα είναι υψηλότερο κατά ένα τρίτο από τον μέσο δανεισμό της περιόδου 2016 με 2019 και το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής θα ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων.

«Αυτό θα δυσκολέψει τις κυβερνήσεις που δεν κατάφεραν να επανεκκινήσουν την ανάκαμψη, να μειώσουν την εξάρτηση τους από τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα και ιδιαίτερα τις χώρες όπου το κόστος εξυπηρέτησης του υπάρχοντος χρέους είναι ήδη πολύ πιεστικό», σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Ο δανεισμός στις οικονομίας της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) θα αυξηθεί κατά 253 δισ. δολάρια στα 3,4 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Η Αίγυπτος, που πρόσφατα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα ξεπεράσει την Τουρκία ως ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους της περιοχής με δανεισμό ύψους 73 δισ. δολάρια, προβλέπει ο οίκος.

Ανάμεσα στις μεγάλες χώρες παγκοσμίως, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι χρέους που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.  Το χρέος των αναδυόμενων αγορών της περιοχής EMEA αναμένεται να αυξηθεί στο 37% του ΑΕΠ από 31% το 2016, αποτέλεσμα των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της αύξησης του δανεισμού στο Ομάν και στη Σαουδική Αραβία και των επίμονων δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αίγυπτο και στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, στον χώρο των επιχειρήσεων το ποσοστό αθέτησης πληρωμών μπορεί να φτάσει το 8,5% φέτος, να υπερδιπλασιαστεί δηλαδή από το 3,9% που προβλέπονταν πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Θα είναι το υψηλότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία με την κατάρρευση του τομέα ακινήτων στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει στο χειρότερο κύμα εταιρικών defaults από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε έκθεση της, η τράπεζα εκτιμά ότι στις αναδυόμενες οικονομίες το ποσοστό αθετήσεων πληρωμών χρέους θα φτάσει στο 8,5%, υπερδιπλασιαζόμενο από το 3,9% που οι αναλυτές περίμεναν στο ξεκίνημα της χρονιάς, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο όγκος του υψηλότερου ρίσκου και αποδόσεων εταιρικού χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες, που σήμερα διαπραγματεύεται σε πολύ πιεσμένα επίπεδα, έχει αυξηθεί στα 166 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, τότε που η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το είχε αυξήσει στο 10,5%. 

Στην ανατολική Ευρώπη η S&P Global Ratings προβλέπει το ποσοστό αθέτησης πληρωμών να φτάνει νέο ρεκόρ 21,1% λόγω της εκτόξευσης των ποσοστών στην Ουκρανία και τη Ρωσία στο 98,8% και 27,3% αντίστοιχα καθώς οι επιχειρήσεις εκεί αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του πολέμου και των κυρώσεων της Δύσης. Οι εξαγωγές έχουν πληγεί και τα έσοδα από πωλήσεις έχουν καταρρακωθεί.

Στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα προβλέπονται defaults της τάξης των 32 δισ. δολαρίων από 29 επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων. Πέρυσι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών έφτασε το 30%, σύμφωνα με τη JPMorgan.