Σε 20 ημέρες οι νέες αντικειμενικές αξίες από ιδιώτες εκτιμητές

Σε 20 ημέρες οι νέες αντικειμενικές αξίες από ιδιώτες εκτιμητές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε ιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων να παραδώσουν τις νέες τιμές ζώνης, αναθέτει για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πράξει σε διάστημα δύο χρόνων καλούνται οι εκτιμητές να το κάνουν σε διάστημα 20 ημερών και μάλιστα σε μια αγορά που οι αγοραπωλησίες αστικών ακινήτων δεν ξεπερνούν τις 15.000.

Κάθε εκτιμητής που θα αναλάβει να προσδιορίσει τις τιμές ζώνης θα λάβει το ποσό των 50 ευρώ για κάθε τιμή που καθορίζει ενώ συνολικά μπορεί να καθορίσει 100 τιμές. Δηλαδή το μέγιστο ποσό που θα λάβει είναι 5.000 ευρώ. Ωστόσο, για να προκύψουν οι 13.000 τιμές ζώνης χρειάζονται περισσότεροι από 500 εκτιμητές που μάλλον δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία που έχει τεθεί για το έργο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Εφόσον καταφέρουν οι εκτιμητές και αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τον Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε αλλαγές του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναγκάζει την κυβέρνηση να... ξαναγράψει τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα συμβεί καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και τη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.

Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τα 700 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης στα 1.000 ευρώ (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος). Αντίθετα, στις ακριβές περιοχές οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 30-40%.

Εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 30% ενώ από την άλλη θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές που θα γίνουν μειώσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μεταφέρει το βάρος στους ιδιοκτήτες με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας καθώς το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο.

Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι δύο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς:

1. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν σήμερα ή

2. Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στο συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους.

Ωστόσο, και η επιλογή αυτή έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και μάλιστα είναι εξαιρετικά πιθανό οι αγρότες να... βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Σημειώνεται ότι το 2018 οι αγρότες θα πληρώσουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με τις εισφορές του 2017.