Revolut: Το φλερτ με τα κρυπτονομίσματα και στο βάθος IPO
Shutterstock
Shutterstock

Revolut: Το φλερτ με τα κρυπτονομίσματα και στο βάθος IPO

Οι συνιδρυτές της Revolut εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σχετικά με τις πολιτικές αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, όσο και με την πολυπόθητη τραπεζική άδεια που διεκδικεί η fintech εταιρεία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εταιρεία φαίνεται να απομακρύνεται από το ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σε συνέντευξή τους στους Times του Λονδίνου, ο Nik Storonsky, διευθύνων σύμβουλος, και ο Vlad Yatsenko, επικεφαλής τεχνολογίας, είχαν δηλώσει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σημαντικό εμπόδιο για τη Revolut. Η εταιρεία ωστόσο έχει έδρα της το Λονδίνο, έχει υποβάλει αίτηση για άδεια τραπεζικής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 και περιμένει μια απόφαση από την Τράπεζας της Αγγλίας. Ο Storonsky επέκρινε τη διαδικασία δηλώνοντας πως «δεν είναι αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον ευνοϊκό για να λειτουργήσει κανείς στο σύγχρονο κόσμο».

Ο Storonsky είπε επίσης ότι σε περίπτωση IPO, η εταιρεία θα επέλεγε τις ΗΠΑ, αναφέροντας και ως λόγο την έλλειψη ρευστότητας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Τα νέα αυτά έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία. Οι ισολογισμοί της Revolut το 2021 έδειξαν ότι ενώ η fintech σημείωσε την πρώτη της κερδοφόρα χρήση, ο ορκωτός ελεγκτής δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει σχεδόν τα τρία τέταρτα των εσόδων της τράπεζας, ένα ζήτημα που είπε ο Storonsky ότι έχει πλέον επιλυθεί.

Τα προβλήματα για την απόκτηση τραπεζικής άδειας, έχουν οδηγήσει την Revolut σε μια διαμάχη με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, την SoftBank, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν ως όρο ότι πρέπει να απλοποιήσει την ιδιοκτησία της για να λάβει την πολυπόθητη τραπεζική άδεια. Η εταιρεία για να λάβει τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απαλλαγεί από τις προνομιούχες μετοχές που κατέχουν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού ομίλου SoftBank.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε εντολή στη Revolut να μειώσει τις έξι κατηγορίες μετοχών της σε μία, ως προϋπόθεση για πάρει άδεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ωστόσο η SoftBank, ζητάει αποζημίωση για την παραίτηση από τις προστασίες που συνδέονται με την κατηγοριοποίηση των μετοχών της. Ο επενδυτικός κολοσσός του Masayoshi Son έχει επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια από το 2021, αποτιμώντας τη Revolut στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν έχει γίνει γνωστό στο επενδυτικό κοινό ποια ειδικά δικαιώματα παρέχουν οι μετοχές που κατέχονται από την SoftBank, αλλά η πρακτική της προνομιακής μεταχείρισης στους επενδυτές είναι κοινή σε εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια (VC).

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι προνομιούχες μετοχές της startup έχουν ρήτρα λήξης ισχύος, που σημαίνει ότι τα δικαιώματα της SoftBank τελικά θα λήξουν. Εάν η εταιρεία θα μπορούσε να εξαντλήσει αυτό το χρονικό διάστημα, ίσως να αποφύγει την καταβολή αποζημίωσης.

Η Revolut χρειάζεται την άδεια για να επεκταθεί με νέα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Χωρίς την άδεια, ο όμιλος πληρωμών δεν μπορεί να δανείσει χρήματα ή να επωφεληθεί από το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Revolut ελπίζει ότι η χορήγηση άδειας,θα βοηθούσε την τράπεζα να κερδίσει νέους πελάτες και επίσης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών της να διατηρούν μεγαλύτερες καταθέσεις στη neobank.

Η Revolut έλαβε πλήρη τραπεζική άδεια από την ευρωπαϊκή της ρυθμιστική αρχή στη Λιθουανία το 2021, η οποία λειτουργεί ως διαβατήριο για την δραστηριοποίηση της σε ολόκληρη την ΕΕ, επιτρέποντάς της να προσφέρει πλήρεις τραπεζικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εργασίες αποδεικνύονται ήδη προσοδοφόρες για τη Revolut: Το 2021 τα ευρωπαϊκά έσοδα ήταν υπερδιπλάσια από τα έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τον πολύ ισχυρό ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές neobanks.

Η Revolut έχει επίσης υποβάλει αίτηση για τραπεζικές άδειες στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και έχει διορίσει διευθύνοντες συμβούλους χωρών στο Μεξικό, στη Βραζιλία και στην Ινδία.

Η σύγκρουση μεταξύ της Revolut, της SoftBank και των ρυθμιστικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μετεξελιχθεί σχεδόν σε πολιτική κρίση, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι το Λονδίνο θα χάσει τη θέση ως ο κύριος κόμβος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης μετά το Brexit. Τα σχόλια προφανώς φέρνουν αμηχανία στις οικονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες προσπαθούν να εδραιωθούν περαιτέρω προσεγγίζοντας fintech εταιρείες- διαφημίζοντας τη Revolut - ως ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά επιτεύγματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, αυτό που οδήγησε την εταιρεία στην πρώτη της κερδοφόρα χρήση, ήταν η δραστηριοποίηση της σε αγορές κρυπτονομισμάτων. Το Λονδίνο παρόλο που προσπάθησε διαχρονικά να τοποθετηθεί ως hub για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, δείχνει να χάνει αυτή την θέση με τις ρυθμιστικές αστοχίες. Για παράδειγμα το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini επέλεξε το Δουβλίνο αντί για το Λονδίνο. Αντίστοιχα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων OKX, δήλωσε ότι θα επιλέξει το Παρίσι για την ευρωπαϊκή του έδρα και όχι το Λονδίνο.

Στις 17 Μαΐου, η Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου ζήτησε να ρυθμιστούν τα κρυπτονομίσματα όπως τα καζίνο, κάτι που η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων δεν εξέλαβε καλά ασκώντας δριμεία κριτική. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κατάσταση: Η χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών blockchain στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 31% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με το CB Insights, συγκριτικά με το μέσο όρο στην Ευρώπη που μειώθηκε μόνο κατά 16%.

Στον αντίποδα, η Γαλλία έχει ενισχύσει τη φήμη ότι καλωσορίζει τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Η σχετικά απλή διαδικασία εγγραφής έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Binance και Bitstamp. Μεταξύ αυτών, φαίνεται πως και Revolut στρέφεται προς τη Γαλλία.