Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από τις 2 Ιουνίου το υποχρεωτικό ψηφιακό δελτίο αποστολής (ΨΔΑ) για χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κι έχουν τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.
Το μέτρο, που εντάσσεται στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διαχείριση των παραστατικών διακίνησης αγαθών. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εμπορικές συναλλαγές. Με το νέο ψηφιακό εργαλείο ενισχύονται οι έλεγχοι και οι φορολογικές διασταυρώσεις, κάτι που ενδεχομένως να φέρει ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά.
Η εφαρμογή του συστήματος γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, που ξεκινά τον Ιούνιο, αφορά την ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση δελτίων αποστολής, και απευθύνεται σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ, εξαιρουμένων εκείνων που διακινούν φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά και οικοδομικά υλικά. Επιπλέον, εξαιρούνται οι θυγατρικές αλλοδαπών επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιούν το ERP της μητρικής τους.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, από την 1η Δεκεμβρίου 2025, το μέτρο επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις. Στη δεύτερη φάση, θα ενεργοποιηθεί η ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης, με χαρακτηριστικά όπως η σάρωση QR codes, η καταγραφή της ώρας έναρξης και λήξης των μεταφορών, και ο ποσοτικός έλεγχος των αγαθών.
Η μη συμμόρφωση έχει αυστηρές συνέπειες. Από τον Ιούνιο, το ποσό φτάνει τα 500 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά, με τις "καμπάνες" να αυξάνονται σημαντικά από τον Δεκέμβριο, όταν το πρόστιμο θα φτάσει έως και 10.000 ευρώ.
Για την ακρίβεια, η ώρα έναρξης της διακίνησης πρέπει να δηλώνεται, έστω και κατά προσέγγιση, και θα δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης πριν από την αποστολή. Σε περιπτώσεις εξωτερικών διακινήσεων, καταχωρούνται οι διευθύνσεις των σημείων αποστολής και παραλαβής, ενώ υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης παραστατικών και αρκετές ημέρες νωρίτερα από την πραγματική διακίνηση.
Η νέα αυτή ψηφιακή εποχή μπορεί να συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα ελέγχου, αλλά καθιστά τις εμπορικές συναλλαγές πιο διαφανείς και αποτελεσματικές.