Προς έξοδο από το Χ.Α. η Kleemann

Προς έξοδο από το Χ.Α. η Kleemann

Την αποχώρηση της από το ελληνικό χρηματιστήριο με την διαδικασία της δημόσιας πρότασης δρομολογεί η μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση Kleemann, με έδρα το Κιλκίς, χωρίς να έχει προγραμματιστεί η μεταφορά καταστατικής έδρας, κυρίως όμως χωρίς να θίγεται η κύρια παραγωγική βάση και οι συνακόλουθες θέσεις εργασίας στη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η «MCA Orbital Global Holdings LTD», μία ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία συστάθηκε το 2016 και υφίσταται νομίμως σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο, υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,35 ευρώ έκαστη, της Kleemann Hellas.

Το προσφερόμενο αντάλλαγμα ανέρχεται στα 2,02 ευρώ τοις μετρητοίς και πληροί τις προϋποθέσεις του «δίκαιου και εύλογου» ανταλλάγματος, που συνιστά σημαντικό premium 30% σε σχέση με την τιμή χθεσινής διαπραγμάτευσης που έκλεισε στην τιμή των 1,55 ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η MCA θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Όπως αναφέρεται, η MCA σκοπεύει να υποστηρίξει και να διευκολύνει τη διοίκηση στις προσπάθειες της για περαιτέρω ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης στρατηγικής, δεν έχει προγραμματιστεί η μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος και η κύρια παραγωγική βάση που διατηρεί στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη και αναμένεται να ενισχυθεί.

Σημειώνεται πως η Kleemann αποτελεί κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων, με μερίδιο αγοράς άνω του 70% στην εγχώρια αγορά, ενώ διατηρεί διακριτή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς κατά τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολίσει το 90% των δραστηριοτήτων της στις εξαγωγές. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που στην περίοδο της κρίσης και ειδικότερα την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ο οποίος απασχολεί 1242 εργαζόμενους, την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 234, οι περισσότερες εκ των οποίων στην κύρια παραγωγική βάση της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κιλκίς η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πύργου δοκιμών, ύψους 61 μέτρων που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Υπερσύγχρονοι ανελκυστήρες με την σφραγίδα της Kleemann υπάρχουν παντού στον κόσμο και μάλιστα σε εμβληματικά κτίρια. Από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, έως τον καθεδρικό ναό του Norwich, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αθλητικά στάδια και πολλά διεθνή αεροδρόμια.

Σήμερα η Kleemann έχει επεκτείνει την εμπορική της παρουσία σε 15 κράτη, ενώ το δίκτυο πωλήσεων της είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο, περιλαμβάνοντας 102 διαφορετικές χώρες. Παρ'' όλα αυτά, και στο πρόσφατο παρελθόν, ανώτατα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει εμφατικά ότι έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και στα εξειδικευμένα στελέχη που έχουν προσφέρει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η MCA Orbital Global Holdings είναι μία ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, μη εισηγμένη σε χρηματιστήριο με βασικό αντικείμενο εργασιών τη συμμετοχή της σε άλλες εταιρείες, ενώ με εξαίρεση τη διενέργεια της Δημόσιας Πρότασης, δεν έχει αναπτύξει, μέχρι σήμερα, καμία δραστηριότητα.

Όπως ανακοινώθηκε εχθές, την 19η Σεπτεμβρίου 2016 τα φυσικά πρόσωπα κκ. Νικόλαος Κουκούντζος του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κουκούντζος του Νικολάου, Νικόλαος Κουκούντζος του Νικολάου, Αικατερίνη Κουκούντζου του Νικολάου, Μενέλαος Κουκούντζος του Κωνσταντίνου, Αικατερίνη Κουκούντζου του Μενελάου και Κωνσταντίνος Κουκούντζος του Μενελάου συμφώνησαν προφορικά να συντονισθούν για τον από κοινού έλεγχο της Kleemann και στο πλαίσιο αυτό, αντάλλαξαν τις μετοχές τους, με μετοχές εκδόσεως της MCA, σε εκτέλεση συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών που υπεγράφη την ίδια μέρα.

Ως εκ τούτου, η MCA απέκτησε συνολικά 15.896.582 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρείας, οι οποίες αντιστοιχούν στο σύνολο των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας που κατείχαν τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα, ήτοι ποσοστό 67,22% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της ως άνω ανταλλαγής των μετοχών, η MCA ελέγχεται αποκλειστικά από τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα.

Συνεπεία των ανωτέρω, δημιουργήθηκε η υποχρέωση για την υποβολή της παρούσας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. 

Μέσω της Δημόσιας Πρότασης, η MCA αποσκοπεί να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα. Συνεπώς, οι μετοχές που αποτελούν αντικείμενο της Δημόσιας Πρότασης ανέρχονται σε 7.752.118, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με το 32,78% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Εφόσον μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, η MCA κατέχει συνολικά μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, θα ασκήσει το Δικαίωμα Εξαγοράς (squeeze out) και θα εξαγοράσει, σε τιμή ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα, τις μετοχές των υπολοίπων μετόχων οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν τη Δημόσια Πρόταση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών (3) μηνών από το τέλος της Περιόδου Αποδοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Δικαιώματος Εξαγοράς, η MCA θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους όρους της Δημόσιας Πρότασης. 

Διαβάστε Περισσότερα