Πράσινο φως από ΤΧΣ σήμερα για Εθνική Ασφαλιστική και Τράπεζα Πειραιώς

Πράσινο φως από ΤΧΣ σήμερα για Εθνική Ασφαλιστική και Τράπεζα Πειραιώς

Αποφάσεις σε δύο από τα πλέον «ακανθώδη» ζητήματα που έχει αντιμετωπίσει στα περίπου δέκα χρόνια λειτουργίας του αναμένεται να λάβει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης της Τραπέζης Πειραιώς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να δώσει τη συγκατάθεση του στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Α. Το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς είναι και το πιο δυσεπίλυτο διότι από τις αποφάσεις που θα κριθούν δύο αρκετά σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο στην τελική ζημιά που θα υποστεί το Δημόσιο από την αύξηση αλλά και τη μελλοντική συμμετοχή που θα έχει το Ταμείο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ζημιά του Δημοσίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια καθώς θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της απίσχνασης που θα υποστεί (dilution). Μόνο η μετατροπή των CoCos στοίχισε περίπου 1,3 δισ. ευρω χωρίς να υπολογιστούν τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας. Σύμφωνα με τον αντίλογο το Δημόσιο θα μειώσει το μερίδιο του την Τράπεζα Πειραιώς αλλά θα αποκτήσει ένα μικρότερο κομμάτι μίας τράπεζας που θα είναι ισχυρότερη, πλήρως απαλλαγμένης από τα κόκκινα δάνεια και άρα με πολύ καλύτερες προοπτικές.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι με πόσο κεφάλαια θα αποφασίσει η Κυβέρνηση να συμμετάσχει το ΤΧΣ στο book building, γεγονός που θα κρίνει και το ποσοστό που θα έχει το Ταμείο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΧΣ μαζί με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών από την οποία θα καλυφθεί το 90% της αύξησης. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει Ταμείο και ξένοι επενδυτές να βάλουν αθροιστικά περί τα 900 εκατ. ευρω. Τα υπόλοιπα 100 εκαττ. ευρώ θα καλυφθούν με δημόσια προσφορά που θα απευθύνει η Τράπεζα σε επενδυτές εντός Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση και η διοίκηση της Τράπεζας έχουν διακηρύξει ότι επιθυμούν το ποσοστό του ΤΧΣ να περιοριστεί στο επίπεδο του 33% από 62% που διαθέτει σήμερα. Τούτο συνεπάγεται ότι το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση με περίπου 300 εκατ.ευρω.

Όμως το κρίσιμο σημείο είναι αν το Δημόσιο μέσω του Ταμείου κρατήσουν την καταστατική μειοψηφία στην Πειραιώς διατηρώντας το 33,3% του μετοχικού της κεφαλαίου με τα όποια δικαιώματα θα απορρέουν από αυτό. Η συσχέτιση κόστους και οφέλους που απορρέει από τα παραπάνω θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό προς τα πού θα θελήσει η Κυβέρνηση να γείρει τη ζυγαριά της συμμετοχή του Δημοσίου στην Τράπεζα.

Β. Στην Εθνική Ασφαλιστική το ΤΧΣ έχει ήδη λάβει τις δύο αξιολογήσεις από τους συμβούλους του (Deloitte και η Βarclays) επί της προτάσεως εξαγοράς του 90% που έχει υποβάλλει στην Τράπεζα η CVC.

Το προσφερόμενο τίμημα σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται στα 480 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών.

Η λογιστική αξία με την οποία η Εθνική Τράπεζα έχει εγγράψει τη θυγατρικής της εταιρεία στα βιβλία της, είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε περίπου (για το 100% της εταιρείας) 700 εκατ. ευρώ, μετά και την απομείωση της κατά 500 εκατ.ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει η Τράπεζα το 2019.