Πόσο κοστίζει η στήριξη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

Πόσο κοστίζει η στήριξη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

H είδηση ότι χθες καταβλήθηκαν 313,13 εκατομμύρια ευρώ σε 662.123 εργαζόμενους που βρέθηκαν και τον Ιανουάριο σε καθεστώς αναστολής, έχει και άλλη ανάγνωση: 662.123 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, έμειναν για ακόμη έναν μήνα με εισόδημα που δεν ξεπέρασε τα 534 ευρώ.

Και αυτοί, έρχονται να προστεθούν στους ανέργους -μακροχρόνιους και μη- αλλά και στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μάλιστα, πολλοί, για την ακρίβεια οι περισσότεροι από αυτούς τους 662.123 εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει ακόμη πάνω από έξι μήνες με αυτό το εισόδημα.

Ναι, στις τάξεις αυτής της ομάδας, υπάρχουν και οι μερικώς απασχολούμενοι οι οποίοι μπορεί με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με αυτό που έβγαζαν όταν εργάζονταν για 3-4 ώρες την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το φαινόμενο των αναστολών έχει αρχίσει να τραβάει σε βάθος χρόνου δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα και στα νοικοκυριά που υποχρεώνονται να τα βγάλουν πέρα με αυτό το εισόδημα αφήνοντας πίσω υποχρεώσεις αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος επιβαρύνεται με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ κάθε φορά που συμπληρώνεται ένας μήνας αναστολών.

Να γιατί το να αποφασίζει μια μεγάλη αλυσίδα με δεκάδες καταστήματα στην Αττική και χιλιάδες εργαζόμενους να σταματήσει το click inside είναι δυσάρεστη είδηση. Να γιατί στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να παραταθούν επί μακρόν τα περιοριστικά μέτρο στο λιανεμπόριο. Κάθε μέρα που περνάει η ζημιά μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα και να γιατί:

1. Το δημόσιο πλήρωσε για τις αναστολές του Ιανουαρίου 313 εκατ. ευρώ. Όμως εκτός από αυτό το ποσό, κατέβαλε τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα για να κρατήσει όρθιο το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν κανονικά ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, αποδίδονται κανονικότατα. Και με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 40% επί του ονομαστικού μισθού, το κόστος διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ.

2. Όσο χαμηλώνει το εισόδημα ενός χαμηλόμισθου στον ιδιωτικό τομέα, τόσο πιθανότερο είναι αυτός να καταστεί δικαιούχος σειράς επιδομάτων. Μπορεί να μεγαλώσει το επίδομα τέκνων, μπορεί να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος στέγασης ή μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Ήδη το υπουργείο εργασίας έχει βάλει στην άκρη 600 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα που θα προστεθούν ενώ η παράταση των αναστολών και το 2021 μεταφέρει το οικονομικό βάρος και για το 2021.

3. Όσο παρατείνονται οι αναστολές τόσο θα μειώνονται και οι εισπράξεις του δημοσίου από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Λιγότερα εισοδήματα, σε μια χρονιά μάλιστα που ενεργοποιούνται και χαμηλότεροι συντελεστές για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και που παγώνει η εισφορά αλληλεγγύης.