Πως θα λυθεί ο γρίφος για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Πως θα λυθεί ο γρίφος για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

«Συγχωροχάρτι» σε όσους πληττόμενους από την πανδημία δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την απαιτούμενη αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών, στοχευμένες απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης και πάλι για «χτυπημένους» από την πανδημία, αλλά και παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου (ενδεχομένως και αργότερα), προβλέπει το τελικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στα παραπάνω, προσθέστε και την επανάληψη της νομοθετικής ρύθμισης που ίσχυε και πέρυσι ώστε και ο φετινός φόρος εισοδήματος να μπορεί να αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2022,

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει το σχέδιο - και να προχωρήσει στην νομοθέτηση των σχετικών αποφάσεων - μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα πριν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του Taxis για την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πρακτικά θα χρειαστεί ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο καθώς εκτός από τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν - τεκμήρια, πρόστιμα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αύξηση δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος κλπ - θα χρειαστεί να νομοθετηθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα όπως ισχύει σήμερα.

Για να γίνει διαχωρισμός των ευεργετικών μέτρων που θα εφαρμοστούν σε τεκμήρια και ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε αυτά να ισχύσουν μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, η ΑΑΔΕ θα προσθέσει έναν καινούργιο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1. Όσοι έχουν μπει σε αναστολή, όσοι έχουν υποστεί κλείσιμο της επιχείρησής τους ή όσοι έχουν χάσει εισόδημα από ενοίκια, θα εμφανίζονται αυτόματα ως πληττόμενοι.

Θα δικαιούνται με αυτό τον τρόπο και το να μην πληρώσουν το πρόστιμο που κανονικά προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους και να έχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις ή απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης. Για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, δεν θα προβλεφθούν τέτοια προνόμια.