Πώς θα χτιστεί το νέο brand name του ελληνικού χρηματιστηρίου

Πώς θα χτιστεί το νέο brand name του ελληνικού χρηματιστηρίου

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μία εντελώς νέα χρηματαγορά που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και θα αποτελεί παράδειγμα αξιοπιστίας θα επιδιώξει να δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσω των ριζικών αλλαγών που θα φέρει στις αρχές του 2020. Το μεγάλο στοίχημα είναι αναμφίβολα η ενίσχυση της διαφάνειας σε τέτοιο βαθμό που να ωφελεί το σύνολο της οικονομίας, από τους επενδυτές μέχρι τους καταθέτες και τους καταναλωτές.

Μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης και σκανδάλων που έπληξαν την εγχώρια αγορά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καλείται μέσα στο νέο έτος όχι μόνο να πατήσει πιο γερά στα πόδια του και να χτίσει πάνω στα κέρδη του 2019, που ξεπερνούν το 45%, αλλά και να ενισχύσει την αξιοπιστία του για να ακολουθήσει το πολύ πιο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει οικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης; Η αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, ενώ είναι αξιοσημείωτη το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να περάσει και μέσα από το ΧΑ για να ολοκληρωθεί. Μία οικονομία που θέλει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς και να προσελκύει επενδυτές δεν μπορεί να έχει μία κεφαλαιαγορά που δεν αποπνέει ασφάλεια και προστατεύει όσους συμμετέχουν σε αυτή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποβλέπουν πρωταρχικά στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, που είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, στόχος είναι η προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της θεσμικής θωράκισης της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς, της εφαρμογής νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, της συστηματικότερης παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων και της θεσμοθέτησης αυστηρότερων απαιτήσεων.

Επίσης, θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη σύσταση ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων έτσι ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις σε startups και στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ για πρώτη φορά θα εισαχθούν διατάξεις για την πράσινη ανάπτυξη με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η νέα εποπτική Αρχή θα έχει σημαντικές εξουσίες που θα της δίνουν μάλιστα τη δυνατότητα να αντικαθιστά μέλη διοικητικού συμβουλίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Εκεί όμως που χρειάζονται ριζικές αλλαγές είναι το νομικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, ο εκσυγχρονισμός του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς. Μόνο αν υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα κανόνων θα αποφευχθούν στο μέλλον μεγάλα και μικρότερα σκάνδαλα που ζημιώνουν τους επενδυτές και πηγαίνουν χρόνια πίσω την αγορά. Ο κ. Ζαββός εκτιμά ότι η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η ακεραιότητα θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, ώστε οι Έλληνες πολίτες να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα αφορούν δύο άξονες:

1. Ο πρώτος άξονας αφορά την εσωτερική οργάνωση της εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται οι διατάξεις του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δημιουργία πολιτικών καταλληλότητας και πολιτικών αυτό-αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρείας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.

Για τη συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων θα ζητείται η υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Έτσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα, περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα.