Πώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον παραλογισμό του νέου Ασφαλιστικού

Πώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον παραλογισμό του νέου Ασφαλιστικού

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ριζική ανατροπή στον επιχειρηματικό χάρτη επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες εταιρείες εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα αρκετές προχωρούν στη μετατροπή των υφιστάμενων εταιρειών τους σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ακόμα και σε Ανώνυμες Εταιρείες εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Στόχος είναι να αποφύγουν τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα και κυρίως να επιβιώσουν στο νέο ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να ξεπερνάει την κρίση όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε καθεστώς σύγχυσης, ανασφάλειας και αναστάτωσης, ενώ οι μικρότεροι κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν ως διέξοδο το κλείσιμο των βιβλίων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία έχουν αυξήσει την πελατεία τους, καθώς ολοένα και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες αναζητούν διέξοδο από τον Γολγοθά του 2017, αναζητώντας τρόπους να περιορίσουν την υψηλή παρακράτηση των εισφορών, των φόρων και των προκαταβολών, που έχουν φθάσει στο 100%.

Κρατούν τις επιχειρήσεις στο σκοτάδι

Η ανασφάλεια τους μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δεν εκδίδουν (άραγε γιατί;) τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που θα ορίζουν τον τρόπο εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου από το 2017, δηλαδή πώς θα υπολογιστούν οι εισφορές επί του φορολογητέου εισοδήματος. Επιχειρήσεις και λογιστές εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που παραμένουν στο σκοτάδι είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να τους πιάσει εξαπίνης και να μην προλάβουν να αλλάξουν την έδρα τους, τη σύσταση της εταιρείας τους ή ακόμα και να κλείσουν τα βιβλία τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν στον Liberal μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος να διογκωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, καθιστώντας ανούσιες τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης για πάγωμα των παλαιών οφειλών, καθώς ούτε οι τρέχουσες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

80.000 αιτήσεις μετεγκατάστασης στο εξωτερικό

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δίνουν τα μεγαλύτερα φοροτεχνικά γραφεία, σύμφωνα με τα οποία περίπου ένας αριθμός 70.000 - 80.000 επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων για μετεγκατάσταση τους εκτός Ελλάδας. Τα στοιχεία αυτά προφανώς έχουν έρθει σε γνώση της κυβέρνησης και δη του οικονομικού επιτελείου, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Κύπρου προκειμένου να συνάψουν διακρατικές συμφωνίες με στόχο τον έλεγχο όσων επιχειρήσεων αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να εκβιάσει όσες επιχειρήσεις θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Αλλά όσες εξ αυτών αποφασίσουν να εγκατασταθούν για παράδειγμα στη Βουλγαρία και ασκούν πραγματική δραστηριότητα εκεί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Με εισόδημα 2015 οι εισφορές του 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους, καθώς δεν υπάρχει τρόπος η Εφορία να γνωρίζει το εισόδημα του κάθε επαγγελματία σε πραγματικό χρόνο. Για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί και το εισόδημα του 2015, κατά το πρώτο 6μηνο του έτους. Για το δεύτερο θα γίνει αναγωγή των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016 σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο 6μηνο. Και μετά θα γίνεται νέα εκκαθάριση με τις προκαταβολές που πληρώνουν οι επαγγελματίες, τις επιστροφές φόρων κλπ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα πληρωμής φόρων και εισφορών και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι καταφέρει το Υπουργείο Οικονομικών να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό.

Ταυτόχρονα, μικρές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μετατροπής της εταιρείας του σε ΙΚΕ, όπου ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος δίνει το δικαίωμα στους μετόχους τους να μην ασφαλίζονται, χωρίς πάντως να γνωρίζουν ακόμα ποια μετατροπή είναι αυτή που τους συμφέρει. Λογιστές αναφέρουν ότι μία από τις λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει κάποια μικρομεσαία εταιρεία είναι η μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία με τους μετόχους να απέχουν από τα διοικητικά συμβούλια.