Ποιοι ευνοούνται από την πτώση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών;

Ποιοι ευνοούνται από την πτώση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Στις αγορές, όπως και στη ζωή, είναι άγραφος νόμος πως κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Τις περισσότερες φορές στις αγορές (ή σχεδόν πάντα) κερδίζει αυτός που έχει είτε την πληροφόρηση πρώτος από όλους, είτε την δυνατότητα να επηρεάσει καταστάσεις προς όφελός του.

Είναι γνωστό πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, όχι για όλους όμως. Σε μακροοικονομικό επίπεδο η κρίση ευνόησε τις ισχυρά οικονομικά χώρες, ενώ «βύθισε» ακόμη περισσότερο τις αδύναμες. Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι, ποιος ευνοείται από την μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών;

Εκ πρώτης άποψης ωφελούνται οι επενδυτικές εταιρείες και τα funds που έχουν την δυνατότητα του carry trade, δηλαδή να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο σε ένα νόμισμα και να επενδύουν με υψηλότερες αποδόσεις σε ένα άλλο, καλύπτοντας ή «κλειδώνοντας» την συναλλαγματική διαφορά.

Εκ δεύτερης άποψης κερδίζουν και οι οικονομίες των οικονομικά ισχυρών χωρών, αφού έχουν την δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχουν χρέος με χαμηλότερο ή και αρνητικό (κατά περιόδους) επιτόκιο. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η απόδοση για το κρατικό χρέος παγκοσμίως βρίσκεται στο 1,3858% και βαίνει ολοένα και χαμηλότερα, προς τα χαμηλά  του Ιανουαρίου του 2014 όπου βρισκόταν στο 1,3556%.

 

Πηγή:Bank of America Corp

Παρακάτω θα εξετάσουμε την συμπεριφορά των κρατικών δεκαετών ομολόγων για μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που πλέον έχουν την δυνατότητα παρά το μεγάλο χρέος τους (κάποιες από αυτές) να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο.

Το αμερικανικό χρέος παρά το ότι βρίσκεται στο 102,98%, η αμερικανική οικονομία έχει την δυνατότητα να δανείζεται με επιτόκιο 1,92% με την τάση να παραμένει πτωτική για τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων (βλ. γράφημα παρακάτω).

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Την ίδια εικόνα εμφανίζει και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Μεγάλης Βρετανίας που βρίσκεται στο 1,56% με τάσεις να βρεθεί στα χαμηλά του Ιανουαρίου του 2015 όπου ήταν στο 1,36%.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Την ίδια συμπεριφορά εμφανίζει και το ιταλικό δεκαετές με το οξύμωρο ότι πριν από τρία χρόνια η απόδοση του βρισκόταν στο 7%, ενώ το ιταλικό χρέος βρίσκεται στο 132% του ΑΕΠ, παρόλα αυτά όμως η ιταλική οικονομία δανείζεται με επιτόκιο 1,41%.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι εικόνα όσον αφορά την απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς το οποίο βρίσκεται στο 0,1% με το ιαπωνικό χρέος να βρίσκεται στο 230% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση δανείζεται σχεδόν με μηδενικό επιτόκιο μετακυλίοντας το χρέος της στα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Προς τα χαμηλά επίπεδα του 0,35% κινείται και η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου, με την απόδοση αυτού να βρίσκεται στο 0,64%. Παρά τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας, αυτή μπορεί να δανείζεται με μικρό ουσιαστικά κόστος μεταθέτοντας το χρέος της (και αυτή) εις το απώτερο μέλλον.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Η μόνη ίσως ευρωπαϊκή οικονομία η οποία βγήκε κερδισμένη από την κρίση του 2008 είναι αυτή της Γερμανίας, που εμφανίζει ανάπτυξη, εμπορικό πλεόνασμα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και δανείζεται με αμελητέο κόστος, αφού η απόδοση του δεκαετούς της ομολόγου βρίσκεται στο 0,32% με το χαμηλότερο αυτού να βρέθηκε στο 0,07% στις αρχές του 2015.

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Από τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως το χρέος και η καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής αποτελούν μία επικερδέστατη μπίζνα για την πλειοψηφία των οικονομικά ισχυρών οικονομιών του κόσμου, αφού μπορούν να δανείζονται ουσιαστικά με χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι ίδιες δανείζουν με υψηλότερο.