Ποιες αλλαγές στους φόρους ακινήτων θεωρούνται «κλειδωμένες»

Ποιες αλλαγές στους φόρους ακινήτων θεωρούνται «κλειδωμένες»

Η μεταρρύθμιση με τους φόρους ακινήτων δεν τελείωσε με την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινάει. Σε μερικές εβδομάδες, η Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της αναθεώρησης συντελεστών, κριτηρίων και λοιπών παραμέτρων που συνδέονται με τις νέες αντικειμενικές, θα λάβει ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΠΕΚΑ για τα κοινωνικά επιδόματα, ΑΑΔΕ για τους φόρους κλπ) για την έκταση της «ζημιάς» που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές. Η ζημιά, αν και δημόσια δεν διατυπώνεται θέση από την κυβέρνηση, θα είναι μεγάλη.

Όταν στο λεκανοπέδιο η μέση ανατίμηση είναι πάνω από 20%, είναι δεδομένο ότι η φορολογητέα περιουσία των Ελλήνων θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες, θα βρεθούν να είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας άνω των 700 δισ. ευρώ με βάση τις τιμές της εφορίας. Είναι πάνω από 4 φορές το ΑΕΠ. Μπορεί το νούμερο να τρομάζει από την άλλη όμως, υπάρχει και η θετική διάσταση: με τέτοια αύξηση στην συνολική περιουσία, δημιουργείται το κατάλληλο δημοσιονομικό έδαφος για να αναπροσαρμοστούν συντελεστές και κριτήρια.

Οι ειδήσεις, θα έρθουν προς το τέλος του χρόνου. Είναι στο τραπέζι η αύξηση του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ξεπερνούν σήμερα σε αξία ακινήτων τα 250.000 ευρώ (σ.σ αυτό είναι το αφορολόγητο σήμερα) και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία διάθεση να αυξήσει αυτό τον αριθμό.

Είναι επίσης στο τραπέζι η μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης. Σήμερα, διαμορφώνεται στο 3%. Μια μείωση όμως θα ακουστεί ως «καλά νέα» ειδικά όταν αναμένεται… πάρτι στην κτηματαγορά. Και επίσης, από τη στιγμή που θα έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες, η συγκεκριμένη μείωση του συντελεστή δεν θα έχει και κανένα δημοσιονομικό κόστος. Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που θα μπουν στο τραπέζι:

  1. Είναι δεδομένη η αλλαγή στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες «βγάζουν» αύξηση έως και 110% στον φόρο ανά τετραγωνικό. Υπάρχει κάποια κυβέρνηση που θέλει να υπερδιπλασιάσει τον φόρο κατοχής ακινήτων μετά την πανδημία;
  2. Είναι δεδομένη και η αύξηση των εκπτώσεων που γίνονται στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (από 10-30% σήμερα, σε 15-50%). Είναι προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού (σ.σ είναι το περίφημο -30% στον φόρο ακινήτων). Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα αναζητηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Στην πράξη, θεωρείται δεδομένο ότι θα βρεθούν τα 200 εκατ. ευρώ καθώς η ίδια η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να γεννήσει αυτό τον δημοσιονομικό χώρο.
  3. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων. Αν μείνουν στα ίδια επίπεδα, η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί ως κοινωνικά ανάλγητη που κόβει τα επιδόματα των φτωχότερων με πρόσχημα τις αντικειμενικές αξίες. Γι’ αυτό και θα αναλάβει δράσει η ΑΑΔΕ και ο ΟΠΕΚΑ να εισηγηθούν τα νέα κριτήρια (όσον αφορά πάντοτε στην αξία των ακινήτων) που δεν θα επηρεάσουν τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων.