Ποια αύξηση στον κατώτατο μισθό «τρομάζει» τους εργοδότες
Shutterstock
Shutterstock

Ποια αύξηση στον κατώτατο μισθό «τρομάζει» τους εργοδότες

Την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου κατά περίπου 7% φτάνοντας στην περιοχή των 760-770 ευρώ.

Και όσο και αν θα πρόκειται για μια μεγάλη ποσοστιαία αύξηση -έστω και χαμηλότερη από τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς- δεν θα… φοβίσει τις εργοδοτικές οργανώσεις με τις επιχειρήσεις να έχουν ήδη προεξοφλήσει τη διαμόρφωση του μισθού στα συγκεκριμένα επίπεδα.

Άλλο τρομάζει τους εργοδότες και οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τώρα: η κατάργηση του μνημονιακού νόμου που προβλέπει «πάγωμα» των τριετιών στον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για διάταξη που ενσωματώθηκε σε ένα από τα γνωστά μνημονιακά νομοθετήματα που γράφονταν συνήθως στο… πόδι για να προλάβει η χώρα να λάβει ρευστότητα και να αποπληρώσει τα χρέη της. Το νομοθέτημα με τη διάταξη του κατώτατου μισθού ψηφίστηκε το 2012: έφερε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ, τον μισθό των νέων στα 511 ευρώ και το πάγωμα των τριετιών μέχρι η ανεργία να πέσει στο 10%.

Τότε κανείς δεν σκεφτόταν πώς θα γίνει το «ξεπάγωμα». Η ανεργία ήταν στο 27%. Τώρα όμως που έχουμε πέσει στην περιοχή του 11,6%, οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Γεγονός είναι ότι ο νόμος του 2012 δεν λέει τίποτα για τη διαδικασία του ξεπαγώματος.

Ούτε και αν η πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο μήνα ή έτους. Η πτώση σε επίπεδο μήνα, είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί ακόμη και μέσα στο 2023. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι για να νομοθετηθεί το ξεπάγωμα των τριετιών – ο μνημονιακός νόμος φεύγει με νόμο- θα ζητηθεί το 10% να γραφτεί σε επίπεδο έτους.

«Και αν ξανανέβει η ανεργία πάνω από το 10%»; Εδώ δεν υπάρχει απάντηση αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά του μνημονιακού νόμου από τη στιγμή που θα σβήσει. Και ερχόμαστε σε αυτό που «τρομάζει» την αγορά: «αναδρομικά θα γίνει η ενεργοποίηση των τριετιών;».

Διότι αυτές πάγωσαν το 2012 και ο χρόνος σταμάτησε στα προ 10ετίας επίπεδα. Τι θα σημαίνει το ξεπάγωμα του χρόνου; Ότι αυτός που προσλήφθηκε για πρώτη φορά το 2012 και σήμερα εξακολουθεί και αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (713 ευρώ) θα λάβει αυτομάτως αύξηση 30% καθώς έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες; Ή θα αρχίσει να μετράει ο χρόνος από τώρα και θα δίνεται αύξηση κάθε φορά που θα συμπληρώνεται τριετία από εδώ και στο εξής;

Στη δεύτερη περίπτωση, θα μιλάμε για… χαμένη γενιά, καθώς ο εργαζόμενος του 2012 θα χρειαστεί να φτάσει στο 2017 ή στο 2018 έχοντας συμπληρώσει σχεδόν τον μισό του εργασιακό βίο για να ξεκολλήσει από το κατώτερο επίπεδο μισθοδοσίας. Από την άλλη, τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις αν τους ζητηθεί να αναπροσαρμόσουν από τη μια ημέρα στην άλλη το μισθολόγιο κατά 30% (συν την όποια αύξηση του βασικού μισθού λόγω πληθωρισμού). Θα είναι ένας από τους σημαντικούς «πονοκεφάλους» για την επόμενη κυβέρνηση…