Πειραιώς: Έτσι θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ

Πειραιώς: Έτσι θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ

Eρρίφθη ο κύβος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει το 1,38 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το ανώτατο πλαφόν των νέων κεφαλαίων που μπορεί να συγκεντρώσει η Τράπεζα, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα κατορθώσει να το «πιάσει» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Το δέλεαρ για την προσέλκυση των επενδυτών είναι η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, σε συνδυασμό με το επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο η διοίκηση Μεγάλου συνοδεύει την αύξηση. Όσον, αφορά στην τιμή το εύρος που προσδιορίστηκε είναι μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι τα 1,2 δισ. νέες μετοχές οι νέες μετοχές θα διατεθούν στο 0,23 με 0,25 της λογιστικής αξίας της Τράπεζας (Ρ/BV).

H σχέση αυτή είναι αρκετά ανταγωνιστική αν συγκριθεί με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται οι μετοχές των υπολοίπων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το P/BV της Εθνικής κυμαίνεται στο 0,38x, και της Eurobank στο 0,48x. Η τελική τιμή θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις 21 Απριλίου.

Όσον αφορά στο σχέδιο εξυγίανσης που συνοδεύει την αύξηση, η διοίκηση της Πειραιώς φαίνεται να έχει πείσει τους ξένους επενδυτές στους οποίους θα διατεθεί το 85% των νέων μετοχών μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, ότι η Τράπεζα εντός 18 μηνών περίπου θα έχει καταφέρει να απαλλαχθεί πλήρως από το άγος των κόκκινων δανείων, μειώνοντας το σχετικό δείκτη NPL κάτω από 10% στο 12 μηνο και στο 3% το 2023.

Η υπόσχεση αυτή φαίνεται από τις επαφές που έχει η διοίκηση με τους συμβούλους της, ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών ιδιωτών (Paulson, Mistakides) όσο και θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι προφανώς θέλουν να συμμετέχουν σε μία καθαρή τράπεζα.

Όσον αφορά τους επενδυτές εντός Ελλάδος, σε αυτούς θα διατεθεί το 15% των νέων μετοχών ήτοι περίπου 180 εκατομμύρια νέες μετοχές. Όσοι ήταν μέτοχοι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα που ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής θα μπορούν να συμμετάσχουν στην προνομιακή κατανομή που απεφάσισε η Γενική Συνέλευση.

Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του.

Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

H θέση του ΤΧΣ

Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί και το μεγάλο επίδικο της αύξησης. Καταρχάς το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην κατανομή των μετοχών που θα γίνει για τους ξένους επενδυτές.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά και το μεγάλο μέγεθος της αύξησης είναι το ποσό που θα πρέπει να διαθέσει για τη συμμετοχή του, το οποίο προφανώς θα εξαρτηθεί με το ποσοστό που η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να κρατήσει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με τα νέα δεδομένα, προκειμένου το ΤΧΣ να κρατήσει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας θα πρέπει να διαθέσει περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που προκριθεί η συμμετοχή του Ταμείου να υποχωρήσει περαιτέρω, στο 26,5%,τότε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να επενδύσει μειώνεται στα περίπου 335 εκατ.ευρω.