Πέφτουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

Πέφτουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά απέρριψε τις συζητήσεις για νέα αύξησή τους.

Όπως ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η πρόοδος στη μείωσή του είναι αβέβαιη, θέτοντας τις βάσεις για μια ενδεχομένως παρατεταμένη περίοδο για το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος 5,25%-5,50% που ισχύει από τον Ιούλιο.

Μια μεγάλη έκπληξη για τις αγορές, η οποία συνέβαλε στην ώθηση των αμερικανικών αποδόσεων προς τα κάτω την Τετάρτη, ήταν η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της εκροής του ισολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης της Fed.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10 ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση, ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές, το γερμανικό 10ετές ομόλογο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 2,5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,56%. 

Οι αγορές τιμολογούν πλέον μόνο μία μείωση των επιτοκίων της Fed φέτος, τον Νοέμβριο, αφού είχαν τιμολογήσει έως και έξι μειώσει νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Οι δηλώσεις Πάουελ δεν αναστάτωσαν τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά από εκεί και πέρα η πορεία είναι ασαφής.

Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει επί του παρόντος μια πιθανότητα περίπου 70% για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και δύο ή τρεις μειώσεις συνολικά φέτος.

«Ενώ η Fed θα παραμείνει σταθερή στα επιτόκια μέχρι να είναι επαρκώς βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταθερά στο 2%, η βασική άποψη ότι η πολιτική θα χαλαρώσει, τελικά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη», δήλωσε ο Ryan Djajasaputra, οικονομολόγος της Investec.