Παροχολογίας το ανάγνωσμα

Παροχολογίας το ανάγνωσμα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την παροχολογία επιστρατεύει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει, όσο αυτό είναι δυνατό, τα προβλήματα που προκύπτουν από την συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τις θέσεις του κ. Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου στη δημόσια ραδιοφωνία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των δώρων σε όλους τους συνταξιούχους, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις έμμεσες συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την μετά βίας επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα 5.686 ευρώ), η κυβέρνηση αναστατώνοντας για μία ακόμη φορά τις αγορές αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας προσδοκίες στους συνταξιούχους επιχειρεί να ανακτήσει το έδαφος που φαίνεται να χάνει και δημοσκοπικά μοιράζοντας χρήμα στους συνταξιούχους πέραν του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η επαναφορά των δώρων για τους συνταξιούχους, αλλά είναι κάτι το οποίο θα δούμε σε συνάφεια με την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καλούνται χρόνο με το χρόνο να πληρώσουν ολοένα και υψηλότερους φόρους. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος (για τα εισοδήματα του προηγούμενο έτους) αρκετά νοικοκυριά κατέβαλαν ακόμα και το 65% του εισοδήματος στο ελληνικό δημόσιο. Όσοι φορολογούμενοι προσπάθησαν και κατάφεραν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, διαπίστωσαν ότι στην καλύτερη περίπτωση 60-65% των εισοδημάτων τους «πήγε» στο κράτος. Τα χρήματα που τους απέμειναν όχι απλά δεν έφθασαν για να ζήσουν αλλά χρησιμοποίησαν όποιες οικονομίες είχαν για τις δύσκολες ώρες. Η κατάσταση που επικρατεί στη φορολογία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία προκαλούν ισχυρά σοκ στους επαγγελματίες, που αναρωτιούνται εάν υπάρχει λόγος να δουλεύουν για να προσαυξήσουν τα εισοδήματα τους. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πληρώσει τους προμηθευτές της. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών οι φορείς του δημοσίου έλαβαν τον περασμένο Αύγουστο το ποσό των 922,6 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως επίσης και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, oι πληρωμές του Αυγούστου ήταν μόλις 185,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δεν καταβλήθηκαν περί τα 737,2 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο χρειάζονται οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 3,036 δισ. ευρώ από 2,73 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 306 εκατ. ευρώ. 

Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ακολουθεί αντίστροφη πορεία διογκώνοντας τα, τη στιγμή που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Δημόσιο χρωστάει στου προμηθευτές 1,974 δισ. ευρώ (από 1,940 στα τέλη Ιουλίου) ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) στα 1,062 δισ. ευρώ από 790 που ήταν τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και ακόμα συνεχίζει να χρωστάει, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη ήταν στα 3,6 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:

-130 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

-255 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-876 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 262 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

-396 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

-317 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

-1,062 δισ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.