Π. Σπίγκελ: Η τρόικα θα αργήσει να εμπιστευθεί την Ελλάδα και πάλι

Π. Σπίγκελ: Η τρόικα θα αργήσει να εμπιστευθεί την Ελλάδα και πάλι

Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή» κάνει έναν απολογισμό της πορείας της Ελλάδας.

Ο κ. Σπίγκελ δηλώσε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά διότι υπήρχαν δύο διαφορετικές πορείες εξέλιξης: μία πριν από το «όχι» και μία μετά το «όχι». Μέχρι το δημοψήφισμα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χαράξει μια πολύ σκληρή γραμμή όσον αφορά τη διάσωση και αποξένωσε τους περισσότερους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που ήταν κάποια στιγμή στενοί σύμμαχοι.

Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Σπίγκελ πως τα πάντα άλλαξαν τον Ιούλιο. Ο Αλ. Τσίπρας υπέγραψε νέο μνημόνιο, υλοποίησε το πρώτο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων και πλέον οι Βρυξέλλες τον βλέπουν πολύ πιο θετικά.

Ο επικεφαλής των Financial Times προειδοποιεί για δυσκολίες τις προσεχείς εβδομάδες και διερωτάται εάν θα μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να καταφέρει μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους. Αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι τόσο αναστατωμένη και επικεντρωμένη στην προσφυγική κρίση, το τελευταίο που θέλει είναι μια νέα μάχη κάτι που κατανοεί ο κ. Τσίπρας ο οποίος γίνεται πιο δημιουργικός.

Ο κ. Σπίγκελ εξηγεί πως η μάχη του περασμένου έτους έχει αφήσει σημάδια που θα πάρουν πολύ χρόνο να εξαλειφθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα μέλη της τρόικας, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, να χρειαστούν πολύ χρόνο για να εμπιστευθούν και πάλι τον Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Σπίγκελ υπενθυμίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε ο πρώτος ηγέτης μιας αναπτυγμένης χώρας που αθέτησε τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΔΝΤ. Ενώ, πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ΔΝΤ, γεγονός το οποίο παρέχει στο Ταμείο πολλές δυνατότητες μόχλευσης. 

Τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία και οι άλλες βόρειες χώρες να μπορέσουν να συνεχίσουν με το τρίτο πακέτο διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ, τα μέλη της γερμανική Βουλής θα απορρίψουν οποιαδήποτε συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να έχει λόγο αναφορικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις ειδικά στο θέμα των συντάξεων.   

Τέλος, για το προσφυγικό, ο κ. Σπίγκελ, τόνισε πως το γερμανικό σχέδιο να εγγραφούν όλοι οι προσφυγές και να παραμείνουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάστασή τους είναι ανέφικτο.