Π. Μυλωνάς (ETE): Το μέρισμα, η πιστωτική επέκταση και οι επενδύσεις

Π. Μυλωνάς (ETE): Το μέρισμα, η πιστωτική επέκταση και οι επενδύσεις

Καθαρή οργανική αύξηση ιδίων κεφαλαίων 350 μονάδων βάσης (3,5%) δημιουργεί η Εθνική Τράπεζα φέτος και έως το 2025 και έρχεται να προστεθεί σε ίδια κεφάλαια (FL CET 15,7%) που είναι τα μεγαλύτερα της αγοράς και έχουν πιάσει τα ευρωπαϊκά μεγέθη ήδη από το τέλος του 2022 όπως αποκάλυψε στους ξένους και ελληνικούς επενδυτικούς οίκους ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς. Καθώς η δημιουργία αυτών των κεφαλαίων υπολογίστηκε με σενάριο χωρίς διανομή μερίσματος το ερώτημα για την Εθνική Τράπεζα είναι  τι θα τα κάνει τα λεφτά, με πρόβλεψη για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων 11% φέτος και 12% το 2025.

Αν πάντως κάνει εξαγορά η Εθνική ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι εξακολουθεί να προτιμά εταιρίες τεχνολογίας και μάλιστα στην Ελλάδα που συμβάλλουν στην εξέλιξη και τον μετασχηματισμό της Εθνικής.

Είναι ασφαλώς ένα ευχάριστο πρόβλημα, αλλά οι μέτοχοι ασφαλώς θα θέλουν μέρισμα και για το θέμα αυτό ο κ. Μυλωνάς είπε στους αναλυτές των οίκων ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούλιο, αν δηλαδή θα διανεμηθεί έστω μικρό μέρισμα ή θα γίνει επαναγορά μετόχων ή η τράπεζα θα αξιοποιήσει - έτσι κι αλλιώς επενδυτικά τα μεγάλα κεφάλαια που πλεονάζουν. Η Εθνική είπε ο κ. Μυλωνάς θέλει να διανείμει μέρισμα 20%-25% των περυσινών κερδών και θα πάρει τη γνώμη του επόπτη για αυτό, όπως και τη γνώμη του ΤΧΣ ειδικά για την περίπτωση επαναγοράς μετοχών η οποία καταρχήν δεν αποκλείεται και περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΤΧΣ .

Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια της ΕΤΕ μπορούν να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως ειπώθηκε, «μπορούν να αξιοποιηθούν για αύξηση των περιουσιακών στοιχείων και χαρτοφυλακίων εκτός Ελλάδος και μπορούν να αξιοποιηθούν για εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας στην Ελλάδα».

Για την περίπτωση επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι «είναι μία επιλογή που εξετάζουμε αλλά θα πρέπει να τη συζητήσουμε με τον μέτοχο. Θα πρέπει να περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το ύψος των επαναγορών μετοχών από το ΤΧΣ, πρόσθεσε, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια της τράπεζας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι προηγείται η απάντηση για το μέρισμα και αν δεν εγκριθεί τότε θα υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί επαναγορά μετοχών: Θα εξαρτηθεί από τη χρονική στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση, είπε . «Αν την κάνουμε τώρα, που διεκδικούμε τη διανομή ενός μικρού μερίσματος, το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. Αν καταθέσουμε την πρόταση το επόμενο διάστημα, ίσως να είναι θετική. Θα κάνουμε ένα βήμα τη φορά» τόνισε ο κ.Μυλωνάς.

Για την περίπτωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα ο κ. Μυλωνάς σημείωσε τη χαμηλή διείσδυση των πιστώσεων στην ελληνική οικονομία -μόλις 55% ως ποσοστό του ΑΕΠ- γεγονός που δημιουργεί σημαντικά περιθώρια πιστωτικής επέκτασης για την τράπεζα. 

Είπε ότι τα δάνεια θα παραμείνουν και φέτος μειωμένα προς τα νοικοκυριά αλλά θα αρχίσουν να αυξάνονται από το 2024. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προέβλεψε ότι θα αυξηθεί και θα κλιμακωθεί στο τέλος της τριετίας, αναμένοντας  μεγαλύτερη αύξηση στα δάνεια λιανικής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πλάνο της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ακόμα:

  • Καθαρή πιστωτική επέκταση (μετά από εξοφλήσεις) 7% στο διάστημα 2023 -2025 ενώ πέρυσι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 10%
  • Επιτόκια: Συντηρητικές είναι οι προβλέψεις και της ΕΤΕ όπως και των άλλων ελληνικών τραπεζών, με διατήρηση του Euribor στα επίπεδα του 2,5%. Για κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης (πάνω από το 3%), τα έσοδα από τόκους και προμήθειες (NII) ενισχύονται κατά 120 μονάδες βάσης.
  • Καθαρό περιθώριο επιτοκίων (NIM) αυξημένο 0,40% φέτος (40 μ.β.) από 213 μονάδες το 2022 και στα ίδια επίπεδα το 2025
  • Κόστος κινδύνου COR στις 80 μονάδες βάσης φέτος από 70 πέρυσι και στις 60 μονάδες το 2025
  • Δημιουργία ιδίων κεφαλαίων 350 μονάδων βάσης πάνω από το 15,7% που στέκεται τώρα.
  • Κέρδη ανά μετοχή EPS 0,75 ευρώ από 0,59 ευρώ το 2022 και 0,90 ευρώ το 2025
  • Απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE) αυξημένη στο 11% φέτος από 10% πέρυσι και στο 12% το 2025.

Τα μεγέθη του 2022:

Πολύ μεγάλη επιτάχυνση πήραν όλα τα μεγέθη της Τράπεζας στο 4ο τρίμηνο το οποίο παρόλο που η όλη η χρονιά ήταν καλή πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Δάνεια: Αυξήθηκαν κατά 40% οι νέες εκταμιεύσεις το 2022 φθάνοντας τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τα 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (1,2 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκαν το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Κεφαλαιακή επάρκεια: Ο δείκτης CET1 ανήλθε στο 15,7% το 2022 - στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου κλάδου.

Κόκκινα δάνεια: Στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου μείωσε η ΕΤΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2022, επιτυγχάνοντας νέα μείωση με δείκτη NPE στο 5,1% και δείκτη κάλυψης 88%. Το 2025 η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% και έχει όλες τις δυνατότητες με το ξεμπλοκάρισμα στο θέμα των εγγυήσεων του ΗΡΑΚΛΗ, έχοντας ήδη συμφωνία με τη DoValue για το τελευταίο Frontier…

Κερδοφορία: Τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) ενισχύθηκαν κατά 13% στα 1,369 δισ. ευρώ πέρυσι, και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 21% στα 347 εκατ. ευρώ έναντι 287 εκατ. ευρώ το 2021.

Ψηφιακά κανάλια: Οι χρήστες της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) αυξήθηκαν κατά 11% και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν στα 26,3 εκατομμύρια το περασμένο έτος.