ΟΟΣΑ: Στο 2,9% από το 3,0% η πρόβλεψη  για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΟΟΣΑ: Στο 2,9% από το 3,0% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα κοντά σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με μια παγκόσμια ύφεση, αν και τα μέτρα που έλαβαν η Κίνα και άλλες χώρες αναμένεται να εξασφαλίσουν μια ανάκαμψη το 2016, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην εξαμηνιαία οικονομική του έκθεση, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε πτωτικά στις προβλέψεις του για την φετινή ανάπτυξη στο 2,9% από 3,0% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Ο ΟΟΣΑ έχει κατ' επανάληψη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2015 από το 3,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση πέρυσι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα έπρεπε ούτως ή άλλως να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων καθώς η ανάκαμψη ανακτά τη δυναμική της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παρά την επιβράδυνση που εστιάζεται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2% φέτος, ένα επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει μόνο πέντε φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και αυτό συνέπιπτε με περιόδους ύφεσης: 1975, 1982-83, 2001 και 2009.

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κατρίν Μαν σε εισαγωγικό της σημείωμα στην έκθεση του οργανισμού.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ είπε ότι αναμένει ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να ανέλθει στο 3,3% τον επόμενο χρόνο χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κίνα, αν και χαμηλότερα από το 3,6% που ανέμενε προηγουμένως, πριν επιταχυνθεί στο 3,6% το 2017.

«Ήδη εφαρμόζονται κινήσεις πολιτικής που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι αδύναμες τάσεις. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και επέκταση των επενδύσεων για υποδομές», ανέφερε η Μαν.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προβλέψεις του για την ευρωζώνη στο 1,5% φέτος και στο 1,8% τον επόμενο χρόνο, από το 1,6% και το 1,9% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις του για της ανάπτυξη της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2016 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ενώ αντίθετα ήταν βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για την Ιταλία.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει στο 2,4% φέτος και στο 2,5% τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας πτωτικά τις προβλέψεις του για το 2016 από το 2,6% προηγουμένως. Για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%.

«Η εξομάλυνση των επιτοκίων θα πρέπει κατά συνέπεια να προχωρήσει προσεκτικά, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει κανείς να έχει επίγνωση των κινδύνων που ενέχει η μακρά αναμονή», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και στην συνέχεια θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξησή τους.

Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις του ανοδικά για το 2015 στο 6,8% από το 6,7% και διατήρησε τις εκτιμήσεις για το 2016 στο 6,5%. Ο οργανισμός αναμένει επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,2% το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ