Οι μετοχικοί κίνδυνοι και η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα

Οι μετοχικοί κίνδυνοι και η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα

Kλείνοντας ένα μήνα από την έναρξη του πολέμου, οι διεθνείς αναλυτές των αγορών προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της κρίσης.  Όσον αφορά τις αποδόσεις των αγορών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια αρχική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ισχυρές πωλήσεις, τα μερίδια των ώριμων αγορών (MSCI World) έχουν επανατοποθετηθεί σε αποτιμήσεις ελαφρώς υψηλότερες από τα επίπεδα της Ουκρανίας πριν από την εισβολή.

Η ώθηση δόθηκε από τις τιμές του πετρελαίου, που έχει πέσει από τα 128 δολάρια το βαρέλι στα 110 δολάρια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Τα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο μετοχών θα μειωθούν επίσης και ο κίνδυνος θα συνεχιστεί μόνο αν, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε ένα βασικό σενάριο, η μακροχρόνια κρίση θα εκτονωθεί αλλά με υψηλό κόστος για την οικονομία.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ για το 2022 πέφτουν επίσης, με μείωση της αύξησης των κερδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν στο μηδέν, παραμένοντας κάτω από τη συναίνεση του 5% και 7,5% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. 

«Χρησιμοποιώντας χαμηλότερο στόχο PE (13,2x έναντι ιστορικού κανόνα 14,2x) αναμένουμε μια θετική συνολική απόδοση 12 μηνών περίπου 6% για την ΕΕ (5% για το S & P500)» εξηγεί ο Οleinikov , ανώτερος ποσοτικός αναλυτής της Generali Investments.

Ωστόσο, ο αναλυτής τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί: από την πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ άλλων χωρών ή διακοπές στον εφοδιασμό, οι κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού είναι απολύτως εύλογοι. Αυτοί οι παράγοντες, εξηγεί ο Oleinikov, «θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά το ασφάλιστρο κινδύνου και δεν μπορούμε πραγματικά να υπολογίζουμε σε μείωση των πραγματικών αποδόσεων καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν ή συσφίγγουν την πολιτική τους».

Με βάση αυτές τις ενδείξεις,  προτείνει ένα Underweight περιεχόμενο στις μετοχές, με μείωση της κυκλικότητας.

Ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας

Σύμφωνα με αναφορές του Romain Miginiac - CFA, Επικεφαλής Στρατηγικών Έρευνας για Πιστωτικές Ευκαιρίες της GAM Investments - παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα της στιγμής και τις ανησυχίες σχετικά με τις συμφωνίες κατά της Ρωσίας, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις. 

Η Miginiac σημειώνει ότι η έκθεση σε Ρώσους αντισυμβαλλομένους είναι «σχετικά χαμηλή» και η τάση των τραπεζών να δανείζουν στη Ρωσία έχει μειωθεί δραστικά από το 2014. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί «συνολικός μηδενισμός των ανοιγμάτων των ρωσικών τραπεζών», τα επίπεδα φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα επηρεαστούν, με σταθερά αποθεματικά κεφαλαίου.

 Ο στρατηγός επεσήμανε ότι καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι αρχές παρακολουθούν στενά τις τράπεζες, ο τόνος «της αφήγησης για τα μερίσματα των μετόχων για τους επηρεαζόμενους εκδότες έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς μια συντηρητική προσέγγιση».

Το φαινόμενο αυτό, εξηγεί ο Miginiac, φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία των μετόχων που υφίστανται τη ζημιά, ενώ τα κουπόνια του πρόσθετου Tier 1 (AT1) πιθανότατα θα επηρεάζονταν μόνο εάν οι δείκτες κεφαλαίου έπεφταν κάτω από τις απαιτήσεις. 

Όσον αφορά το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών, ο αναλυτής σημείωσε ότι είναι πιθανό να προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς οι επενδυτές «επωφελούνται από την υψηλή απόδοση σε έναν ανθεκτικό τομέα, με πιθανές ανοδικές τιμές».