Οι κρυμμένες υπεραξίες της Ακαδημίας Πλάτωνος

Οι κρυμμένες υπεραξίες της Ακαδημίας Πλάτωνος

Γιατί η συνοικία που απέχει λιγότερο από τρία χιλιόμετρα από το Σύνταγμα εμφανίζει σημαντικές προοπτικές. Τα σχέδια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της Ακαδημίας, οι τιμές και οι αποδόσεις μίας περιοχής που βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, κάτω από το ραντάρ των επενδυτών. 

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990-αρχές 2000 τα ακίνητα που βρίσκονταν κοντά στους καινούργιους τότε σταθμούς του μετρό, στις περιοχές του Ψυρρή, στο Θησείο, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, την Ακρόπολη και το Μετς κατέγραφαν έκρηξη της ζήτησης.

Είκοσι περίπου χρόνια μετά, οι συνοικίες αυτές, λόγω και των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, έχουν κορεστεί και παρά τη σταθεροποίηση των τιμών λόγω της πανδημίας, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την προσφορά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, ξεπερνώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι χαμηλές τιμές...

Με τα δεδομένα αυτά, όσοι, κατά βάση μικρομεσαίοι επενδυτές επιδιώκουν να τοποθετηθούν στα ακίνητα αναζητούν περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης και διαμερίσματα σε τιμές που κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Ακαδημία Πλάτωνος, που βρίσκεται κοντά στην οδό Λένορμαν και τη Λεωφόρο Αθηνών, συνορεύει βόρεια με τα Σεπόλια, ανατολικά με τον Κολωνό και νότια με το Βοτανικό και τον Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί, σύμφωνα με μεσίτες, τη νούμερο 1 περιοχή της Αθήνας που εκτιμάται ότι θα προσφέρει υπεραξίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σήμερα, κατοικίες που χρειάζονται ανακαίνιση διατίθενται προς 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ διαμερίσματα δευτέρου ορόφου, 60 έως 70 τ.μ., κατασκευής 1980, σε καλή κατάσταση υπάρχουν στην αγορά με τιμές από 800 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Η μικρή απόσταση της περιοχής από το ιστορικό κέντρο- απέχει λιγότερο από 3 χλμ. από το Σύνταγμα- καθιστά δελεαστική την επένδυση στην περιοχή, όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι υπεραξίες δεν θα έρθουν άμεσα.

Κι αυτό επειδή από την περιοχή απουσιάζουν απαραίτητες υποδομές, όπως  ποιοτικό οδικό δίκτυο και αποχέτευση. Παρόλ’ αυτά, άμεσα, η κοντινή απόσταση με τη Λεωφόρο Αθηνών και σταθμούς του μετρό, όπως το Μεταξουργείο, καθιστά την περιοχή, λόγω της ευρύτερα μεγάλης ζήτησης για ενοικίαση, μιας πρώτης τάξεως επενδυτική επιλογή με μίνιμουμ απόδοση 5%.  

...και οι προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή εμφανίζει σημαντικές επενδυτικές προοπτικές λόγω της επικείμενης ανάδειξης του -επί πολλά χρόνια- αναξιοποίητου αρχαιολογικού άλσους, μία έκταση 70 στρεμμάτων, που ταυτίζεται με την περιοχή η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδημία.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσφατα, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αναβάθμιση των βασικών υποδομών, την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

«Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, πέρα από την ιστορική και πολιτιστική σημασία τους, δημιουργούν και μία μεγάλη ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της εγκατάλειψής της» έχει αναφέρει ο δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης.

Τις προοπτικές, εξάλλου, της περιοχής είχαν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια ξένοι επενδυτές (αρχικά μία αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία και στη συνέχεια η Blackstone), έχοντας επιδιώξει να κατασκευάσουν το εμπορικό κέντρο με τίτλο Academy Gardens στην έκταση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη.

Τελικά, λόγω αντιδράσεων συλλογικοτήτων της περιοχής αλλά και μη εξασφάλισης των αναγκαίων αδειοδοτήσεων από την ελληνική πολιτεία, το σχέδιο, μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, εγκαταλείφθηκε.  Πάντως, η έκταση δεν έμεινε…αναξιοποίητη: μεταβιβάστηκε στη Hines, η οποία έχει κατασκευάσει στη θέση του σχεδιαζόμενου mall  διώροφο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας Leroy Merlin.