Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που επιχειρούν στη σκιά του πολέμου

Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που επιχειρούν στη σκιά του πολέμου

Ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, αερομεταφορές, εξαγωγές αλλά και αγορές δέχονται βαρύ οικονομικό πλήγμα από την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η εισβολή Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις.

Η ανησυχία για τον τουρισμό είναι έκδηλη καθώς οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας με σαφή προτίμηση σε Βόρειο Ελλάδα, Κρήτη και Ρόδο τα τελευταία χρόνια, υπολογίζονται σε περισσότερους από 750.000 ετησίως, ενώ αντίστοιχα οι Ουκρανοί ξεπερνούν τις 300.000. Το πλήγμα θα είναι βαρύ όμως, όχι μόνο για τη διαμονή αλλά και για τις αερομεταφορές καθώς και τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς οι συγκεκριμένοι τουρίστες επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό την ενοικίαση κάθε τύπου σκαφών, από ιστιοπλοϊκά έως πολυτελή κρούιζερ.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Ναυτιλίας στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας, στα οποία υπηρετούν συνολικά 66 Έλληνες ναυτικοί.

Από τα οκτώ Ελληνικά εμπορικά πλοία τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό. Επίσης από τα οκτώ πλοία με Ελληνική σημαία τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια. Το Ελληνόκτητο πλοίο είναι φορτηγό. Τα πλοία όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποφεύγουν τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα πετρελαιοφόρα δεν προχωρούν σε ναυλώσεις από τη Ρωσία περιμένοντας πιθανές κυρώσεις προς τη Ρωσία

Στο τομέα των αερομεταφορών η ΥΠΑ εξέδωσε νέα notam για απαγόρευση πτήσεων που αναφέρει ότι τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας και συνιστά να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Στην πραγματική οικονομία, τον αντίκτυπο της εισβολής θα κληθούν να σηκώσουν τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται νέο κύμα ανατιμήσεων.

Ανατιμήσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στις ελλείψεις που εκτιμάται ότι θα προκληθούν σε βασικά τρόφιμα και εντοπίζονται περισσότερο στα σιτηρά, καθώς η Ουκρανία αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ευρώπης αλλά και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ουκρανία, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα και αυτό γιατί το πάγωμα παροχής εξασφαλίσεων για εμπορεύματα και πιστώσεις θεωρείται δεδομένο σε χώρες και προορισμούς που υπάρχει αναταραχή. 

Το «χτύπημα» στις ελληνικές εξαγωγές έρχεται σε μια περίοδο που παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη με τις προβλέψεις να δείχνουν πως θα στηρίξουν σε μεγάλο βαθμό το φετινό ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 338,6 εκατ. ευρώ με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με την Ουκρανία να βρίσκεται στην 30ή θέση των σημαντικότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα.

Όσον αφορά τις εξερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με το Ελληνο-ουκρανικό επιμελητήριο, δραστηριοποιούνται επενδυτικά περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Με βάση τα στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο  Κίεβο, σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, με παρουσία σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ.

Η δραστηριότητα των εταιρειών είναι παρόμοια με τα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας προς την Ουκρανία και αφορούν την εμπορία τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Στη χώρα παρουσία έχει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB που συνεισφέρει μόλις το 0,12% των μεγεθών του Ομίλου με μόλις 15 υποκαταστήματα και κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 5 δισ. ευρώ του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ενώ απασχολεί μόλις τρεις Έλληνες σε σύνολο 300 υπαλλήλων στην τοπική αγορά.

Παρουσία στην ουκρανική αγορά έχουν μεταξύ άλλων οι  Coca Cola HBC, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, η υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Printec, Neokem, Ukravtomatika και άλλες εταιρείες.