Οι κινήσεις της διοίκησης Μεγάλου που άλλαξαν σελίδα στην Πειραιώς

Οι κινήσεις της διοίκησης Μεγάλου που άλλαξαν σελίδα στην Πειραιώς

Λίγους μήνες πριν η εξυγίανση και ο μετασχηματισμός της Πειραιώς φάνταζε σαν ένα φιλόδοξο όνειρο. Σήμερα η Πειραιώς έχει πετύχει να φέρει σε πέρας ένα από τα πιο πολύπλοκα restructuring stories σε όλη την Ευρώπη. Η μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ενώ η βελτίωση των μεγεθών της μετά και την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 1,4 δισ. ευρώ, την δίνει τα όπλα ώστε να ξεπεράσει πολύ ταχύτερα τους στόχους που έχει θέσει.

Μέσα σε μόλις έξι μήνες το 80% του μεγαλεπήβολου σχεδίου με την κωδική ονομασία Sunrise έχει ήδη υλοποιηθεί.

Η τράπεζα ήταν η πρώτη που βγήκε στην αγορά τον περασμένο Απρίλιο και υλοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας ταχύτατα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ λίγο αργότερα τον Ιούνιο άντλησε 600 εκατ. ευρώ με ομόλογο Additional Tier.

Παράλληλα ενίσχυσε με επιπλέον δράσεις τα κεφάλαια της κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων, 300 εκατ. ευρώ από την απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση που υλοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων η τράπεζα πέτυχε να μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά 13,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, από το 46% στο 23%, ενώ η συνολική μείωση έφτασε τα 19 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και αποτελεί τη μεγαλύτερη στον εγχώριο κλάδο με τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής». Συνολικά το απόθεμα των NPE's μειώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 9 δισ. ευρώ έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Η τράπεζα προσεγγίζει πλέον ταχύτατα τον στόχο να μειώσει σε μονοψήφια επίπεδα τον σχετικό δείκτη από την επόμενη χρονιά.

Οι συναλλαγές Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» εντός του δευτέρου τριμήνου ενώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διανομή σε είδος σε μετόχους της Πειραιώς του 65% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας.

Επιπλέον, η συναλλαγή NPE Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» υπογράφηκε και ταξινομήθηκε ως διακρατούμενο στοιχείο προς πώληση το δεύτερο τρίμηνο και ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Η έτερη συναλλαγή NPE Sunrise 2 ύψους 3 δισ. ευρώ, έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση, ενώ επίκειται η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα πέτυχε προ φόρων κέρδη 400 εκατ. ευρώ για το πρώτο 6μηνο ενώ στο β τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από προμήθειες που έφτασαν τα 101 εκατ. ευρώ αποτελούν την ιστορικά καλύτερη επίδοση της Πειραιώς.

Αντίστοιχα και στο μέτωπο των δανείων, οι εκταμιεύσεις του β τριμήνου ύψους 1,8 δισ. ευρώ ήταν επίσης η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της τράπεζας. Στο πρώτο 6μηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκονται σε τροχιά υπέρβασης του στόχου εκταμίευσης νέων δανείων ύψους €5,7 δισ. που έχει τεθεί για το έτος 2021.

Κέρδη προ φόρων 358 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, η Πειραιώς κατέγραψε αύξηση 18% των επαναλαμβανόμενων κερδών προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 505 εκατ. ευρώ. Τα δε λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 2% στα 444 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα (σε επαναλαμβανόμενη βάση) να υποχωρεί στο 41% το πρώτο εξάμηνο, έναντι 49% την ίδια περίοδο του 2020.

Τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο 6μηνο διπλασιάστηκαν στα 358 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις ζημίες από τη μείωση των NPEs, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 2,5 δισ. το πρώτο εξάμηνο, ανάλογα με τις εκτιμήσεις και το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η Πειραιώς διαθέτει πλέον ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που υπολογίζεται στο 15,8% (11,6% ο σχεδτικός δείκτης CET 1), ενώ με την πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης υποχωρεί στο 14%, proforma για την επίπτωση Sunrise 1 στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό.

Η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης αντικατοπτρίζεται και από τη σύγκριση με τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη του 2020.

Υπό το βασικό σενάριο, ο συνολικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων σε πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώθηκε στο 17,1%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων CET1 στο 15,0% στα τέλη του έτους 2023.

Το βασικό σενάριο καταλήγει σε αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 365 μονάδες βάσης έναντι του 2020

Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε μείωση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 480 μονάδες βάσης για την τριετή περίοδο. Η αντίστοιχη μείωση στην άσκηση που διενεργήθηκε το 2018 ήταν περίπου 770 μονάδες βάσης.

Οι δείκτες κεφαλαίων σε πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ για το τέλος του έτους 2023 διαμορφώνονται σε 8,6% για τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων και 6,5% για τον δείκτη CET1

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021, ο δείκτης CET1 με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας ΙΙΙ υπό το δυσμενές σενάριο για το 2023 ανέρχεται σε περίπου 10,0%, σύμφωνα με pro forma υπολογισμούς, σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.