Οι ΗΠΑ «εκθρόνισαν» τη Σ. Αραβία από πρώτο εξαγωγέα πετρελαίου

Οι ΗΠΑ «εκθρόνισαν» τη Σ. Αραβία από πρώτο εξαγωγέα πετρελαίου

Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια ζήτηση και η άφθονη προσφορά φέρνουν πτώση των τιμών ενώ τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ «εκθρόνισαν» από την θέση του πρώτου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως τη Σαουδική Αραβία.

«Καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι αυτή τη στιγμή περίπου 20% χαμηλότερες από πέρσι, θα στηριχθούν οι καταναλωτές», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην μηνιαία έκθεσή του.

Ειδικότερα, λόγω της αύξησης της παραγωγής, για σύντομο χρονικό διάστημα, τον Ιούνιο οι ΗΠΑ πήραν προβάδισμα από τη Σαουδική Αραβία και να αναδειχθούν ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, με τις εξαγωγές αργού να ξεπερνούν τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις του περί αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο το 2019 στα 1,1 εκατ. βαρέλια και σε 1,3 εκατ. βαρέλια το 2020. Ο ΙΕΑ επικαλείται για τις εκτιμήσεις αυτές, την διαφαινόμενη εξομάλυνση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και την ενδεχόμενη χαλάρωση των εντάσεων με το Ιράν.

Στην έκθεση του IAE τονίζεται επίσης, ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής μετά τον τυφώνα Ντόριαν σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της παραγωγής από τη Βραζιλία και την Βόρεια Θάλασσα, θα έχουν ως συνέπεια τη δραματική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εκτός OPEK.

Η αύξηση της παραγωγής εκτός OPEK, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 2,3 εκατ. βαρέλια το 2020 και κατά 400.000 βαρέλια από φέτος. Την ίδια ώρα, η ζήτηση αργού πετρελαίου του OPEK πρόκειται να φτάσει τα 28,3 εκατ. βαρέλια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, δηλαδή 1,4 εκατ. βαρέλια λιγότερα από όσα παρήγαγε ο OPEK τον Αύγουστο.

Η απόκλιση αυτή μπορεί να οδηγήσει τον OPEK και τις συμμαχικές του χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, να επανεξετάσουν τη συμφωνία τους για μείωση της παραγωγής.

Το αργό τύπου WTI σημειώνει πτώση -0,29% στα 55,58 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του NYMEX, ενώ το Brent καταγράφει απώλειες 0,54% στα 60,49 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Διαβάστε Περισσότερα