Οι εκλογές στην Ελλάδα μπαίνουν στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Οι εκλογές στην Ελλάδα μπαίνουν στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Μετά τον παράγοντα πανδημία, που αναμφίβολα αποτελεί τον σημαντικότερο καταλύτη παγκοσμίως για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι η επόμενη σημαντικότερη εστία αβεβαιότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διαχειριστές κεφαλαίων που ασχολούνται με την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο liberal.gr, fund manager διεθνούς οίκου που εδρεύει στο City του Λονδίνου.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα; Την προσεχή άνοιξη, το φθινόπωρο του 2022 ή στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα απασχολούν ήδη τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που ασχολούνται με την ελληνική αγορά, καθώς πλησιάζουμε στην αλλαγή του έτους.

Ο πολιτικός κίνδυνος στη χώρα μας μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά του 2012 ή του 2015, ωστόσο η πιθανότητα αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των επόμενων εκλογών που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, είναι ένας παράγοντας που αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη οι ξένοι επενδυτές που «βλέπουν» την ελληνική αγορά. Όπως σημειώνει ο ίδιος fund manager,  οι επενδυτικοί οίκοι ενσωματώνουν πλέον τις επόμενες εκλογές στο καλεντάρι των γεγονότων - εξελίξεων που θα καθορίσουν τις αποφάσεις τους για την επόμενη διετία.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει από το 2017 έως σήμερα ότι έχει συνέχεια και πολιτική σταθερότητα, χαρακτηριστικά που κρίνονται αναγκαία για να περιοριστεί το δυνητικό ρίσκο μιας επένδυσης. Αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη στροφή, εφαρμόζοντας όχι μόνο αυτά που της ζητούσαν οι πιστωτές αλλά και πολύ περισσότερα, τουλάχιστον σε επίπεδο φόρων, συμμαζεύοντας έτσι τη δημοσιονομική εικόνα, ενώ με την αλλαγή κυβέρνησης είδαμε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση αλλά και να μπαίνει η χώρα σε τροχιά εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν την εισροή ξένων επενδύσεων», προσθέτει.

Η χώρα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από αυτή την τροχιά, σημειώνει ο ίδιος. Είτε συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση, είτε προκύψει κάποιος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε υπάρξει αλλαγή συσχετισμών, αυτό που θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές είναι μία ενιαία στρατηγική, εξηγεί για να συμπληρώσει: «Το Ταμείο Ανάκαμψης και η πραγματοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο που ο ορίζοντας υλοποίησής του ξεπερνά τα στενά πολιτικά όρια μιας τετραετίας».

Διότι το Ταμείο Ανάκαμψης, συνεχίζει, δεν είναι μόνο τα επενδυτικά σχέδια που θα φέρουν θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ. Είναι και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη θέση της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές για να τοποθετηθούν σε μία αγορά.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι διαχειριστές κεφαλαίων παίρνουν ως δεδομένο ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν κάποια στιγμή μέσα στο 2023 και ότι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Επομένως, αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία αναστάτωση, κυρίως γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει καθαρός νικητής με το υφιστάμενο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών.

Πάντως, ο διαχειριστής στέλνει και ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για τα ελληνικά assets. Οι προοπτικές που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης διαμορφώνουν έναν καθαρό ορίζοντα για το ελληνικό χρηματιστήριο και η διστακτικότητα των επενδυτών θα φθίνει όσο θα προχωράει η υλοποίησή του. Παράλληλα, η ασφάλεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η «ασπίδα» που ανακοίνωσε μέχρι η Ελλάδα να ανέβει στην επενδυτική κατηγορία, βελτιώνουν τις προοπτικές και για τα ελληνικά ομόλογα. Όσο πιο κοντά φτάνει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι εισροές σε ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο fund manager υπενθυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στην επενδυτική κοινότητα πριν από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Η αβεβαιότητα είχε φτάσει στο ζενίθ τόσο κατά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012, όσο και τις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι το δημοψήφισμα, τα capital controls και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Επίσης, στέκεται στο θετικό επενδυτικό κλίμα που κυριαρχούσε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 έως και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους.

«Θα επαναλάβω ότι το σημαντικό δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά στο κλίμα που θα επικρατεί. Κλειδί είναι η πολιτική σταθερότητα, το ξεκάθαρο πλάνο και η πρόθεση διαμόρφωσης ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος», καταλήγει και επισημαίνει: Μέσα στο εκλογικό έτος 2015 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποχώρησε κατά 30%, ενώ μέσα στο 2019 ενισχύθηκε κατά 42%...