Οι ακριβοί ρύποι δεν φοβίζουν την ΔΕΗ - Τι δείχνει το α' τετράμηνο στην αγορά ενέργειας

Οι ακριβοί ρύποι δεν φοβίζουν την ΔΕΗ - Τι δείχνει το α' τετράμηνο στην αγορά ενέργειας

Μπορεί η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά φθάνοντας και τα 52 ευρώ κατά τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο η εικόνα του μίγματος παραγωγής της ΔΕΗ στο τετράμηνο παραμένει ικανοποιητική και δείχνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία την έντονα ανατιμητική εικόνα των CO2.

Συγκεκριμένα στο τρίμηνο με βάση τα επίσημα στοιχεία η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη εμφανίζεται μειωμένη κατά 22,3% στις 1.744MWh έναντι 2.244MWh το 2020. Για την ίδια χρονική περίοδο η ΔΕΗ έχει ισχυρή υποστήριξη από τα υδροηλεκτρικά έργα τα οποία έδωσαν 1.882ΜWh στο σύστημα αυξημένες κατά 249% σε σχέση με πέρυσι.

Η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι φέτος ιδιαίτερα υψηλή (15%) και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πολύ κακή περυσινή χρονιά αλλά και στις φετινές έντονες χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο. Λογικά στο εξής η συνεισφορά θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία όπως φάνηκε στα νούμερα του Απριλίου (5%). Παρόλα αυτά ο Απρίλιος για τη λιγνιτική παραγωγή δεν «ξέφυγε» στα νούμερα μένοντας σε μονοψήφια ποσοστά συνεισφοράς (9%). 

Ένα άλλο στοιχείο που αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην απορρόφηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων είναι η μείωση των εισαγωγών. Οι καθαρές εισαγωγές ρεύματος στο α’ τρίμηνο είναι μειωμένες κατά 71% καθώς σημαντικό μέρος της παραγωγής έχει υποκατασταθεί από τις ΑΠΕ οι οποίες έχουν αυξήσει τη συνεισφορά τους στο α’ τρίμηνο στο 24%.

Ο Απρίλιος έχει αυξημένες εισαγωγές (15%) αλλά και καλύτερη εικόνα στις ΑΠΕ (31%).  Στο τετράμηνο, η οριακή τιμή του συστήματος βρίσκεται στα 56,17 ευρώ/MWh έναντι 44,95 ευρώ/MWh (+25%) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με τις ποσότητες παραγωγής ρεύματος να εμφανίζουν αύξηση 9,5% (18.229GWh έναντι 16.644GWh).

H ΔΕΗ πέρυσι έγραψε στον ισολογισμό της κόστος δικαιωμάτων 393 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε στην αγορά 15,5 εκατομμυρίων CO2. Φέτος η εκτίμηση για τις ανάγκες της χρήσης διαμορφώνεται σε 12 - 13 εκατομμύρια τόνους. Η ΔΕΗ κατά την πάγια τακτική της έχει ήδη προαγοράσει δύο με τρεις μήνες μπροστά τις αναγκαίες ποσότητες περιορίζοντας έτσι το σχετικό κονδύλι.

Ακόμα, η ΔΕΗ έχει πλέον την ευχέρεια να περάσει μέρος της αύξησης στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των CO2. Μια επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος στα 4 δισ. ευρώ τζίρο είναι αύξηση της τάξης του 2,5%, η οποία μπορεί να θεωρηθεί επικοινωνιακά διαχειρίσιμη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λιανική, η Μυτιληναίος παραμένει πρώτη σε μερίδιο μετά τη ΔΕΗ με ποσοστό 8,47%, η Ήρων ακολουθεί με 6,65% με τρίτη την Elpedison με 4,94%. Η τέταρτη θέση φαίνεται πλέον ότι ανήκει στην NRG η οποία συστηματικά κερδίζει έδαφος, ανοίγοντας αισθητά την ψαλίδα από την Watt and Volt (2,46%). 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.